Suroviny
- hladká mouka 520 g
- cukr krupice 40 g
- sušené droždí 11 g
- sůl špetka
- vanilkový extrakt 1 lžička
- vejce 2 ks
- máslo (změklé) 50 g
- mléko (vlažné) 220 ml
- řepkový olej (na smažení)
Malinová poleva
- mražené maliny 100 g
- citronová šťáva 1 lžíce
- moučkový cukr (a vínové perličky na zdobení) 180 g
Kokosová poleva
- kokosové mléko (např. Aroy-D) 2 lžíce
- moučkový cukr 180 g
- cukr (perlový na zdobení)
Postup přípravy
- Smíchejte suché ingredience. Přidejte změklé máslo a rukama propracujte do směsi. Vidličkou prošlehejte vejce a extrakt v mléce a postupně zapracujte do směsi.
- Vypracujte měkké, mírně lepivé těsto. Vložte do mísy vytřené olejem, zakryjte potravinářskou fólií a nechte hodinu kynout. Po vykynutí přesuňte na pomoučený vál, prohnětením z něj odstraňte vzduchové bubliny, vytvarujte bochánek a opět vložte do mísy. Zakryjte a nechte ještě kynout 45 minut.
- Těsto vyklopte a vyválejte na 1 cm vysoký plát. Vykrajovátkem tvořte kolečka, menším střed. Pokládejte na pomoučený vál. Přikryjte fólií. Nechte opět kynout na dvojnásobný objem.
- Ve vyšší pánvi rozehřejte olej (donuty musí plavat) a vkládejte postupně donuty. Smažte z obou stran. Nejlépe se mi vytahovaly obrácenou vařečkou. Nechte okapat na papírové utěrce.
- Polevy: Maliny propasírujte, šťávu smíchejte s citronovou a postupně přidávejte cukr. Poleva nesmí být moc tekutá, aby z donutu nestékala. S odstíny si můžete i pohrát a vytvořit z jedné šťávy i několik odstínů přidáním více citronové šťávy či malinové. Nakonec ozdobte perličkami. Stejně připravte i kokosovou polevu.