Suroviny
- hladká mouka 500 g
- cukr krupice 60 g + na obalení
- sůl 10 g
- droždí 15 g
- vejce 4 ks
- citronová kůra (najemno nastrouhaná)
- voda 150 g
- máslo (změklé) 125 g
- slunečnicový olej (na smažení)
Náplň
- plnotučné mléko 500 ml
- vanilkový lusk 1 ks
- žloutek 6 ks
- cukr krupice 120 g
- hladká mouka 80 g
- šlehačka 200 ml
Postup přípravy
- Ve vodě rozmíchejte droždí. Do mísy prosejte hladkou mouku, přidejte cukr krupici, sůl, citronovou kůru, 4 vejce a rozpuštěné droždí.
- Za pomoci elektrického hnětače vypracujte těsto. S hnětením těsta pokračujte až do okamžiku, kdy se začne formovat do koule a bude se oddělovat od stěn mísy (8 minut). Malé množství mouky přidejte pouze v případě, že se těsto nezačne ani po uplynutí 8 minut hnětení oddělovat od stěn mísy.
- K dobře vypracovanému těstu po částech zapracujte s pomocí elektrického hnětače máslo (po cca 25 g). Jakmile je máslo zapracované, hněťte těsto na vysokou rychlost až do okamžiku, kdy je krásně lesklé a velmi pružné.
- Mísu s těstem zakryjte potravinářskou fólií a nechte kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení velikosti (60–90 minut). Poté těsto prohněťte, znovu zakryjte potravinářskou fólií a nechte kynout do druhého dne v lednici.
- Následující den si z pečicího papíru vystřihněte 20 čtverců, které rozložte na plech a hodně pomoučněte. Odpočinuté těsto rozdělte na 20 stejných kousků (po cca 50 g), ze kterých na vále vyválejte kuličky, které rozložte na připravené čtverce pečicího papíru.
- Vyválené kuličky pomoučněte, zakryjte potravinářskou fólií a nechte kynout do zdvojnásobení velikosti (3–4 hodiny).
- V pánvi si rozehřejte vysokou vrstvu slunečnicového oleje na 180 °C. Vykynuté koblihy s pomocí pečicího papíru překlopte do rozpáleného oleje a smažte z každé strany 2 minuty. Usmažené koblihy zbavte přebytečného oleje na papírové utěrce. Ještě teplé je obalte v cukru krupici a po vychladnutí je plňte krémem.
- Náplň: Vanilkový lusk podélně rozřízněte a tupou stranou nože z něj vyškrábejte semínka, která dejte spolu i s luskem do hrnce s plnotučným mlékem. Na mírném ohni přiveďte za občasného míchání k varu.
- Mezitím prošlehejte v misce cukr krupici se žloutky a poté k nim prosejte hladkou mouku a opět prošlehejte.
- Jakmile mléko začne vřít, přelijte ho tenkým pramínkem za stálého šlehání k prošlehaným žloutkům. Potom směs přelijte zpět do hrnce a za stálého míchání vařte na mírném ohni do zhoustnutí (5 minut).
- Velmi hustý krém přepasírujte přes nerezový cedník, na jeho povrch přitlačte potravinářskou fólii, nechte vychladnout na pokojovou teplotu a poté dejte krém vychladit do lednice.
- Druhý den vyšlehejte šlehačku, kterou s pomocí metličky promíchejte s vychlazeným krémem. Krémem naplňte cukrářský sáček, nožem udělejte v koblize otvor a naplňte připraveným krémem.