Suroviny
- hladká mouka 1 hrnek
- tučný tvaroh (nebo ricotta) 1 hrnek
- vejce (velká ) 2 ks
- cukr krupice (jemný ) 3 lžíce + na obalení
- citronová kůra (najemno nastrouhaná ) 1/2 lžičky + k podávání
- pomerančová kůra (najemno nastrouhaná ) 1/2 lžičky + k podávání
- vanilkový extrakt 1 lžička
- rostlinný olej (na smažení)
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
- Ve velké míse promíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. V jiné míse promíchejte tvaroh, vejce, cukr, citrusovou kůru a vanilku. Tvarohovou směs zlehka zatírejte k moučné směsi, jen co se obě spojí.
- Mezitím rozehřejte při střední teplotě v silnostěnném kastrolu vyšší vrstvu oleje. Na plech s okrajem postavte drátěnou mřížku.
- Po částech nechte do horkého oleje sklouznout vrchovatou lžíci těsta. jednou obraťte a koblížky smažte, až budou ze všech stran zlaté, 3 až 4 minuty. Kastrol nepřeplňujte.
- Drátěnou nebo děrovanou naběračkou vybírejte hotové koblížky a klaďte je na mřížku, aby z nich vykapal přebytečný tuk. Pak je ihned obalujte ve směsi cukru a citrusové kůry. Koblížky podávejte ihned.
PRIMA TIP: Pro poněkud jinou voňavou a chuťovou kompozici můžete samozřejmě použít i limetky a/nebo mandarinky. Poohlédněte se ale po chemicky neošetřených plodech.