Těsto
- rýžová mouka 200 g
- hladká mouka 25 g
- cukr krupice 10 g
- jedlá soda 2,5 g
- máslo 30 g
- voda (horká ) 130 ml
- rostlinný olej (na smažení)
- sůl 2,5 g
Náplň
- červené fazole 200 g
- med 80 g
- cukr krupice 80 g
- vanilkový lusk 1 ks
- sůl 2,5 g
Postup přípravy
- Fazole namočte den předem a pak je uvařte doměkka, podle jejich stáří to trvá zhruba 45 minut.
- Mezitím připravte těsto. Obě mouky promíchejte s cukrem, jedlou sodou, solí a máslem. Vlijte horkou vodu a zadělejte pružné těsto. Zakryjte ho potravinářskou fólií nebo utěrkou a nechte ho zchladnout.
- Uvařené fazole slijte a propasírujte nebo rozmixujte dohladka. Je-li směs moc řídká, za stálého míchání ji povařte do zhoustnutí. Vmíchejte med, cukr, sůl a vyškrábnutá semínka z vanilky.
- Z těsta odkrajujte lžící kousky a tvarujte z nich kuličky. Do kuličky vmáčkněte důlek a naplňte ho fazolovou pastou. Pečlivě uzavřete.
- V pánvi nebo kastrolu rozehřejte alespoň 3cm vrstvu oleje a koblížky v ní smažte dozlatova, zhruba 2 minuty z každé strany. Vyjměte je, nechte okapat v cedníku a pocukrujte.
PRIMA TIP: Koblížky můžete naplnit také slaným karamelem, kostkou cukru nebo pikantní zavařeninou.