Suroviny
- máslo 250 g
- třtinový cukr 200 g
- rum (nebo citronová šťáva) 3 lžíce
- vejce 4 ks
- pohanková mouka 350 g
- jedlá soda 1,5 lžičky
- mletá skořice 1/2 lžičky
Základem každého pečiva je samozřejmě mouka. Pro přípravu bezlepkových donutů se nejlépe hodí pohanková. Existují samozřejmě dvě možnosti. Tou první je mouku koupit, nejlepšího chuťového výsledku dosáhnete s moukou z pohanky, která je mechanicky loupaná, takto si totiž zachová své jedinečné lehce oříškové aroma a cenné živiny jako rutin. Druhou možností je si mouku namlít. V případě, že bezlepkovou dietu držíte dlouhodobě, se určitě vyplatí investovat do kvalitního mlýnku na obiloviny.
Postup přípravy
- Oddělte žloutky od bílků a v míse kuchyňského robotu nechte vyšlehat změklé máslo s cukrem, žloutky a rumem. Pokud chcete dosáhnout toho, aby donuty působily svěže, můžete přidat i trochu citronové šťávy nebo citronovou kůru.
- Ve druhé fázi přidejte do vzniklé směsi sypké přísady, tedy mouku, jedlou sodu a skořici. Plochým šlehačem vytvořte polotekuté těsto. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh, který do těsta na závěr opatrně vmíchejte.
- Péct můžete přímo v donutovači, pokud ale koblihám s dírou uprostřed fandíte, a přesto si donutovač kupovat nechcete, budou vám stačit pečicí formy na donuty s nepřilnavou úpravou. V takovém případě pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 25 až 30 minut. Pro ještě vláčnější výsledek lze formu předem vymazat máslem.
- To nejzábavnější na donutech přijde po jejich upečení a vychladnutí. Zdobit je můžete například rozpuštěnou čokoládou, cukrovou nebo jakoukoliv jinou polevou a zdobit jen dle vlastní fantazie.
Náš tip: 18x báječné sladké recepty bez lepku