Suroviny
- olivový olej (nebo přepuštěné máslo) 5 lžic
- cibule 2–3 ks
- mrkev 2–3 ks
- česnek 2–3 ks
- brambory 4–5 ks
- sušený tymián 1 lžička
- drcený kmín 2 lžičky
- sůl (nerafinovaná) 2,5 lžičky
- tempeh (uzený) 200 g
- lesní houby (nebo žampiony, případně hlíva ústřičná nebo 1 hrnek sušených hub) 300 g
- zelenina (zelená, např. 2 ks pórku nebo 250 g kapustiček)
Postup přípravy
- Na oleji osmahněte cibuli na širší půlměsíčky, mrkev na šikmé plátky, nahrubo nasekaný česnek, brambory nakrájené na kostky a přidejte kmín, tymián a sůl a vše společně orestujte. Pokud máte sušené houby, předem je namočte. Čerstvé lesní houby také přidejte na začátku, při restování zeleniny. Žampiony je lepší přidat později, stačí jim kratší tepelná úprava.
- Přilijte cca 250 ml horké vody nebo vývaru, v případě sušených hub přidejte nyní namočené houby i s tekutinou a pod pokličkou duste cca 10 minut.
- Potom přidejte na větší kusy nakrájený uzený tempeh, na plátky nakrájené žampiony a zelenou zeleninu – tedy pórek nakrájený na šikmé plátky nebo třeba kapustičky nakrájené na půlky.
- Podle potřeby podlijte ještě troškou vody a vše společně vařte pod pokličkou za občasného promíchání ještě asi 5–10 minut do změknutí brambor. Celkově by mělo být jídlo uvařené do 20 minut, ale záleží na velikosti brambor.
- Nepřehánějte to s vodou, nedávejte jí celkem více než 500 ml. Pokud máte v jídle moc šťávy, můžete ji nechat bez pokličky trošku odvařit nebo zahustit trošičkou mouky. Já raději přidávám vodu postupně, abych měla šťávy tak akorát a nemusela ji zahušťovat. Navíc škrob z brambor přirozeně jídlo trošku zahustí.
- Dochuťte dle potřeby solí, čerstvým tymiánem, popřípadě čerstvě umletým pepřem a nakrájenou zelenou cibulkou nebo jinou zelenou natí.
PRIMA TIP: Přidáte-li při restování zeleniny sladkou papriku, jídlo získá lehce gulášovou chuť a bude trošku připomínat vegetariánskou variantu tzv. buřtgulášů.
SEZÓNNÍ ZELENINOVÉ OBMĚNY:
- Zimní varianty: cibule, mrkev, pastinák, kapustičky, kadeřávek, mangold, kapusta, zimní houby – penízovka sametonohá, hlíva ústřičná
- Letní varianty: cibule, pórek, paprika, cuketa, listy z červené řepy nebo jiné zelené natě a divoké byliny
Vyzkoušejte také zapečený květák se sýrovou omáčkou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Neodolatelně dobrý zapečený květák se sýrovou omáčkou
