Salát
- brambory 300 g
- řepkový olej 2 lžíce
- červená cibule 1 ks
- cornichon (mini kyselé okurky) 80 g
- bílé kysané zelí 200 g
- tempeh (uzený) 200 g
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Zálivka
- hrubozrnná hořčice 2 lžíce
- bílý vinný ocet 2 lžíce
- med 1 lžička
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 190 °C. Plech vyložte pečicím papírem. Brambory oloupejte a nakrájejte na menší, stejně velké kousky. Promíchejte je s 1 lžící oleje, solí a pepřem. Rovnoměrně je rozložte na připravený plech a pečte zhruba 30 minut dozlatova.
- Mezitím oloupejte cibuli a nakrájejte ji na měsíčky. Okurky nakrájejte na tenčí kolečka. Zelí slijte, pokud je příliš kyselé, propláchněte ho ve vodě. Tempeh rozdrobte na menší kousky.
- Ve větší pánvi rozehřejte zbylý olej a orestujte na něm cibuli dozlatova. Vmíchejte tempeh a zelí a opékejte ještě 10 minut na středním stupni.
- Všechny suroviny na zálivku promíchejte.
- K orestované cibuli se zelím a tempehem vmíchejte upečené brambory, nakrájené okurky a hořčicovou zálivku. Podle chuti osolte a opepřete. Salát podávejte teplý, výborný je i zastudena.
PRIMA TIP: Tempeh se vyrábí fermentací sójových bobů nebo luštěnin za použití speciální plísně, zpravidla Rhizopus oligosporus. Má jemnou oříškovou chuť, jejíž intenzita se odvíjí od použité suroviny v základu. Tempeh obsahuje až 22 g bílkovin na 100 g a všech 9 esenciálních aminokyselin. Patří mezi vyhledávanou alternativu masa i zdravou bílkovinu.
Vyzkoušejte také bramborové halušky s kysaným zelím a uzeným masem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Bramborové halušky se zelím a uzeným masem