Suroviny
- dýně Hokkaidó 200 g
- olivový olej 4 lžíce
- žloutek 1 ks
- špaldová mouka 250 g
- konopný protein (s neutrální chutí) 2 lžíce
- rostlinné mléko (např. konopné) 2–4 lžíce
- tempeh (uzený) 200 g
- sušená rajčata 100 g
- šalvěj (lístky )
- sůl
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Dýni zbavte semínek a nakrájejte ji na kostky. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem, pokapejte 1 lžící oleje a upečte v rozehřáté troubě doměkka, podle velikosti kousků to trvá zhruba 30 minut.
- Ve velkém hrnci uvařte alespoň 3 l osolené vody. Upečenou dýni rozmixujte tyčovým mixérem na hladké pyré. Přidejte k němu žloutek a osolte. Mouku smíchejte s konopným proteinem a pak s dýňovým pyré. Vypracujte hladké těsto. Podle potřeby přisypte mouku (je-li řídké), nebo přilijte trochu rostlinného mléka (je-li tuhé).
- Pomocí dvou lžic odkrajujte z těsta kousky a tvarujte z nich noky. Ihned je vkládejte do vroucí vody a vařte je zhruba 5 minut, až vyplavou na hladinu. Délka vaření záleží na jejich velikosti. Uvařené noky vylovte děrovanou naběračkou a uchovejte v teple, v hrnci pod pokličkou.
- Než se noky uvaří, nakrájejte tempeh na kostičky. V pánvi rozehřejte zbylý olej a zprudka v něm opečte tempeh. Zhruba po 3–4 minutách přidejte sušená rajčata a lístky šalvěje, promíchejte a vložte do pánve i uvařené noky. Promíchejte, nechte je prohřát a podávejte.
PRIMA TIP: Konopný protein je čistě přírodní protein vyráběný z konopné mouky. Obsahuje všech 23 známých aminokyselin, vitaminy, hořčík, železo, zinek a další minerály, čímž si získal prvenství mezi proteiny. Ty se doporučují lidem, kteří potřebují doplnit bílkoviny a energii. Konopný protein ji uvolňuje postupně, což ocení sportovci i senioři. Prodává se ve formě prášku, který můžete přidat k mouce, do smoothie, zamíchat do jogurtu nebo do kaše.
Mohlo Vás zajímat