Jezte konopí!

Dýňové noky s tempehovými škvarky, sušenými rajčaty a šalvějí

Moje hodnocení
5x

Nemusíte se bát, jedná se opravdu o vegetariánské jídlo. Zprudka opečený uzený tempeh připomíná svým vzhledem i chutí škvarky a k zemitým dýňovým nokům se hodí víc než jejich vepřoví jmenovci.

4 porce
60 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Dýni zbavte semínek a nakrájejte ji na kostky. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem, pokapejte 1 lžící oleje a upečte v rozehřáté troubě doměkka, podle velikosti kousků to trvá zhruba 30 minut.
  2. Ve velkém hrnci uvařte alespoň 3 l osolené vody. Upečenou dýni rozmixujte tyčovým mixérem na hladké pyré. Přidejte k němu žloutek a osolte. Mouku smíchejte s konopným proteinem a pak s dýňovým pyré. Vypracujte hladké těsto. Podle potřeby přisypte mouku (je-li řídké), nebo přilijte trochu rostlinného mléka (je-li tuhé).
  3. Pomocí dvou lžic odkrajujte z těsta kousky a tvarujte z nich noky. Ihned je vkládejte do vroucí vody a vařte je zhruba 5 minut, až vyplavou na hladinu. Délka vaření záleží na jejich velikosti. Uvařené noky vylovte děrovanou naběračkou a uchovejte v teple, v hrnci pod pokličkou.
  4. Než se noky uvaří, nakrájejte tempeh na kostičky. V pánvi rozehřejte zbylý olej a zprudka v něm opečte tempeh. Zhruba po 3–4 minutách přidejte sušená rajčata a lístky šalvěje, promíchejte a vložte do pánve i uvařené noky. Promíchejte, nechte je prohřát a podávejte.
PRIMA TIP: Konopný protein je čistě přírodní protein vyráběný z konopné mouky. Obsahuje všech 23 známých aminokyselin, vitaminy, hořčík, železo, zinek a další minerály, čímž si získal prvenství mezi proteiny. Ty se doporučují lidem, kteří potřebují doplnit bílkoviny a energii. Konopný protein ji uvolňuje postupně, což ocení sportovci i senioři. Prodává se ve formě prášku, který můžete přidat k mouce, do smoothie, zamíchat do jogurtu nebo do kaše.

Mohlo Vás zajímat

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Jezte konopí!

Kateřina Bednářová, František Švejda Jezte konopí!

Věděli jste, že buňky v těle využívají ke komunikaci tzv. endokanabinoidní systém, který signalizuje (ne)zdravé fungování jednotlivých orgánů a jejich souhru? A právě tento systém harmonizují konopné produkty. Mýty spojené s konopím, jeho historii, používání, vliv na zdraví i chutnou úpravu představuje Kateřina Bednářové ve své kuchařce věnované této zázračné rostlině. Konopné produkty zařazuje do všech složek jídelníčku, najdete zde snídaně, po kterých dostanete hlad až při obědě, fit svačiny, hlavní jídla, dezerty i lehké večeře. Většina pokrmů je vegetariánských, maso zde má samostatnou kapitolu. Autorka dbá na zdravý životní styl, a proto jsou recepty nutričně vyváženě z dostupných surovin s etickým původem. Perfektní kniha pro všechny, kteří chtějí jíst lépe, zdravěji, a přesto nápaditě a chutně.

Vydalo nakladatelství Došel karamel.


Přečtěte si také

Recepty