Domácí hrachový tempeh s fazolemi podle KRO Kitchen

Moje hodnocení
7x

Tuhle luštěninovou dobrotu najdete na menu všech poboček KRO Kitchen. V bistru na Jiřího z Poděbrad aktuálně s dýňovým kari a brokolicí, v sousední kavárně s pyré z celeru a jablek ve snídaňové verzi a v Karlíně taktéž s celerovým pyré a angreštem. Vyzkoušet ji ale můžete i doma. Příprava tempehu je sice časově náročná, ale jinak celkem jednoduchá. Nevyžaduje mnoho surovin a většinu práce udělá starter.

4 porce
120 minut
asijská

Suroviny

  • hrách (žlutý půlený) 300 g
  • fazole (malé) 100 g
  • ocet 10 g
  • starter (rhizopus oligosporus culture) 1,5 g

Postup přípravy

  1. Hrách a fazole namočte zvlášť přes noc. Druhý den luštěniny (opět každou zvlášť) uvařte do poloměkka a sceďte. Dokud jsou ještě horké, přidejte ocet, který se odpaří. Poté dejte doschnout na utěrku.
  2. Poté smíchejte hrách a fazole do jedné nádoby a pořádně promíchejte. Zaprašte starterem a opět důkladně promíchejte. Dejte do sáčku a zavakuujte.
  3. Sáček propíchejte z obou stran jehlou, rozestup mezi otvory nechte zhruba jeden centimetr. Vložte do trouby rozehřáté na 30–33 °C a nechte takto 2-3 dny, dokud se tempeh zcela nepokryje bílou plísní.
  4. Po vyndání z trouby dejte spařit na 80 °C po 40 minut. Následně tempeh nakrájejte na dvoucentimetrové plátky, opečte dozlatova na (hnědém) másle a servírujte například se zeleninovým salátem.
PRIMA TIP: Pokud vaše trouba nemá nastavení na tak nízkou teplotu, můžete zapnout pouze žárovku v troubě, i ta dokáže vnitřní prostor mírně zahřát. Nebo místo trouby použijte sušičku či fermentor.

Vítejte v KRO Kitchen

Myšlenka KRO Kitchen se zrodila v hlavě Vojty Václavíka. Ten před otevřením vlastního podniku vařil v norské michelinské restauraci Fauna a po návratu do Čech se stal šéfkuchařem restaurace Hergetova Cihelna. Tým okolo bistra zaměřujícího se na grilovaná kuřata se začal brzy rozrůstat a také se objevily nové příležitosti a prostory. Vojta a jeho spolupracovníci neváhali a během dvou let vedle KRO Kitchen na Vinohradské ulici vybudovali také pekárnu KRO Bakery, kavárnu KRO Coffee a karlínský KRO Bistro & Bar.

Vyzkoušejte další recepty z kuchyně KRO Kitchen

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

KRO Kitchen


Přečtěte si také

Recepty