návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Stew s houbami šitake a tempehem s bramborovo-celerovou kaší

Hodnoceno: 0x
5 porcí
do 1,5 hodiny
Stew s houbami šitake a tempehem s bramborovo-celerovou kaší
Autor: Petr Klíma Stew s houbami šitake a tempehem s bramborovo-celerovou kaší
Tento veganský pokrm je inspirovaný francouzským jídlem Boeuf Bourguignon, ale místo hovězího masa využívá uzený tempeh a originálně udržuje asijský kurs výměnou žampionů za houby šitake. Červené víno a baby cibulky zůstávají a tvoří bohatou chuť omáčky, která doprovází odlehčenou bramborovou kaši.

Dalsí skvělé tipy, co podniknout s nákupem z farmářského trhu, najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Článek

Podzimní číslo časopisu Prima FRESH Foto:

Vychutnejte si podzim plný barev, chutí a vůní s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Nové číslo časopisu Prima FRESH vás provede nádherným obdobím podzimu a nabídne více než 70 nových receptů. Najdete ho v prodeji v široké obchodní síti už od středy 12. září.

Suroviny (5 porcí)

Kaše:

Postup

  1. Houby zalijte vroucí vodou, přiklopte a nechte pod pokličkou nabobtnat. Trvá to zhruba 40 minut a mezitím si můžete připravit všechny suroviny.
  2. Mrkev oloupejte a s celerem nakrájejte nahrubo. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. Tempeh nakrájejte na nudličky.
  3. Namočené houby vyjměte, výluh ponechte, a nakrájejte je na nudličky. V hrnci rozehřejte olej, vsypte celer a mrkev a restujte 2 minuty. Přisypte cibuli, opékejte 1 minutu, zalijte vínem a houbovým výluhem, přidejte houby, česnek, odrhnutý tymián, bobkový list a sójovou omáčku a zlehka osolte. Přiklopte, zahřívejte k varu, ztlumte na střední stupeň a pozvolna duste doměkka, zhruba 20 minut.
  4. Mezitím oloupejte brambory a celer, nakrájejte je na kostky, vsypte do hrnce a zalijte vodou tak, aby byly ponořené. Vařte doměkka, zhruba 20 minut.
  5. Do omáčky přidejte tempeh a protlak a duste, až omáčka začne houstnout. Vsypte slité baby cibulky, promíchejte a podle chuti osolte.
  6. Uvařené brambory a celer slijte a rozmačkejte šťouchadlem na brambory nahrubo. Česnek oloupejte, nasekejte nadrobno nebo prolisujte do kaše, osolte, přilijte smetanu a rozmačkejte na kaši.
  7. Petrželku nasekejte nadrobno. Na talíře rozdělte kaši a vedle toho omáčku, posypte petrželkou a podávejte.

PRIMA TIP: Chuťový zážitek posunete k výšinám, když cibulky zakápnete balzamikem a olivovým olejem a upečete je při 180 °C v troubě dozlatova.

Stew s houbami šitake a tempehem s bramborovo-celerovou kaší Foto:

Stew s houbami šitake a tempehem s bramborovo-celerovou kaší Foto: Stew s houbami šitake a tempehem s bramborovo-celerovou kaší. Foto: Petr Klíma

Zeleninová kuchařka Foto:

Seznamte se: PETR KLÍMA

Osm let pracuje jako šéfkuchař dejvické restaurace Country Life, ve které vaří hlavně z farmářské zeleniny. Kromě kvality potravin dbá na jejich čerstvost, ale také lokálnost.

Propojuje kuchyni českou i světovou, kterou poznal při svých cestách po Novém Zélandu, krátké stáži ve Francii a především na britských ostrovech, kde strávil 5 let.

Vymyslel stovky zdravých receptů bez masa a plných zajímavých superpotravin, které můžete ochutnat v restauraci nebo je vyzkoušet díky jeho Zeleninové kuchařce nebo blogu www.greenwayfood.cz, kam většinu jídel i sám fotí.

Kuchařku vydalo nakladatelství Smart Press.