Omáčka
- houby (sušené houby šitaké) 5 ks
- voda (vroucí ) 600 ml
- mrkev (menší ) 2 ks
- řapíkatý celer 2 řapíky
- červená cibule 1 ks
- česnek 1 stroužek
- tempeh (uzený ) 1 balení (190 g)
- olivový olej 3 lžíce
- červené víno 300 ml
- tymián (čerstvý ) 3 snítky
- bobkový list 2 ks
- sójová omáčka 4 lžíce
- rajský protlak 2 lžíce
- nakládané cibulky (sterilované baby ) 1 sklenice (330 g)
- petrželka (čerstvá,k podávání)
- mořská sůl 1 lžička
Postup přípravy
- Houby zalijte vroucí vodou, přiklopte a nechte pod pokličkou nabobtnat. Trvá to zhruba 40 minut a mezitím si můžete připravit všechny suroviny.
- Mrkev oloupejte a s celerem nakrájejte nahrubo. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. Tempeh nakrájejte na nudličky.
- Namočené houby vyjměte, výluh ponechte, a nakrájejte je na nudličky. V hrnci rozehřejte olej, vsypte celer a mrkev a restujte 2 minuty. Přisypte cibuli, opékejte 1 minutu, zalijte vínem a houbovým výluhem, přidejte houby, česnek, odrhnutý tymián, bobkový list a sójovou omáčku a zlehka osolte. Přiklopte, zahřívejte k varu, ztlumte na střední stupeň a pozvolna duste doměkka, zhruba 20 minut.
- Mezitím oloupejte brambory a celer, nakrájejte je na kostky, vsypte do hrnce a zalijte vodou tak, aby byly ponořené. Vařte doměkka, zhruba 20 minut.
- Do omáčky přidejte tempeh a protlak a duste, až omáčka začne houstnout. Vsypte slité baby cibulky, promíchejte a podle chuti osolte.
- Uvařené brambory a celer slijte a rozmačkejte šťouchadlem na brambory nahrubo. Česnek oloupejte, nasekejte nadrobno nebo prolisujte do kaše, osolte, přilijte smetanu a rozmačkejte na kaši.
- Petrželku nasekejte nadrobno. Na talíře rozdělte kaši a vedle toho omáčku, posypte petrželkou a podávejte.