Najděte si recept
Na co máte chuť?

Stew s houbami šitake a tempehem s bramborovo-celerovou kaší
Suroviny (5 porcí)
Omáčka:
- sušené houby šitaké 5 ks
- vroucí voda 600 ml
- menší mrkve 2 ks
- řapíkatý celer 2 řapíky
- červená cibule 1 ks
- Česnek 1 stroužek
- uzený tempeh 1 balení (190 g)
- Olivový olej 3 lžíce
- červené víno 300 ml
- čerstvý tymián 3 snítky
- Bobkový list 2 ks
- Sójová omáčka 4 lžíce
- řajčatový protlak 2 lžíce
- sterilované baby cibulky 1 sklenice (330 g)
- mořská sůl 1 lžička
- čerstvá petrželka k podávání
Kaše:
- brambory 500 g
- celer 400 g (zhruba 1 bulva)
- Česnek 1–2 stroužky
- rýžová smetana 150 ml
Postup
- Houby zalijte vroucí vodou, přiklopte a nechte pod pokličkou nabobtnat. Trvá to zhruba 40 minut a mezitím si můžete připravit všechny suroviny.
- Mrkev oloupejte a s celerem nakrájejte nahrubo. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. Tempeh nakrájejte na nudličky.
- Namočené houby vyjměte, výluh ponechte, a nakrájejte je na nudličky. V hrnci rozehřejte olej, vsypte celer a mrkev a restujte 2 minuty. Přisypte cibuli, opékejte 1 minutu, zalijte vínem a houbovým výluhem, přidejte houby, česnek, odrhnutý tymián, bobkový list a sójovou omáčku a zlehka osolte. Přiklopte, zahřívejte k varu, ztlumte na střední stupeň a pozvolna duste doměkka, zhruba 20 minut.
- Mezitím oloupejte brambory a celer, nakrájejte je na kostky, vsypte do hrnce a zalijte vodou tak, aby byly ponořené. Vařte doměkka, zhruba 20 minut.
- Do omáčky přidejte tempeh a protlak a duste, až omáčka začne houstnout. Vsypte slité baby cibulky, promíchejte a podle chuti osolte.
- Uvařené brambory a celer slijte a rozmačkejte šťouchadlem na brambory nahrubo. Česnek oloupejte, nasekejte nadrobno nebo prolisujte do kaše, osolte, přilijte smetanu a rozmačkejte na kaši.
- Petrželku nasekejte nadrobno. Na talíře rozdělte kaši a vedle toho omáčku, posypte petrželkou a podávejte.
PRIMA TIP: Chuťový zážitek posunete k výšinám, když cibulky zakápnete balzamikem a olivovým olejem a upečete je při 180 °C v troubě dozlatova.
Stew s houbami šitake a tempehem s bramborovo-celerovou kaší. Foto: Petr Klíma
Seznamte se: PETR KLÍMA
Osm let pracuje jako šéfkuchař dejvické restaurace Country Life, ve které vaří hlavně z farmářské zeleniny. Kromě kvality potravin dbá na jejich čerstvost, ale také lokálnost.
Propojuje kuchyni českou i světovou, kterou poznal při svých cestách po Novém Zélandu, krátké stáži ve Francii a především na britských ostrovech, kde strávil 5 let.
Vymyslel stovky zdravých receptů bez masa a plných zajímavých superpotravin, které můžete ochutnat v restauraci nebo je vyzkoušet díky jeho Zeleninové kuchařce nebo blogu www.greenwayfood.cz, kam většinu jídel i sám fotí.
Kuchařku vydalo nakladatelství Smart Press.