Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?
Najděte si recept
Na co máte chuť?

Cuketové rizoto s křupavým tempehem a sušenými rajčaty
Suroviny (2 porce)
- česnek 2 stroužky
- šalotka 2 ks
- sušená rajčata naložená v oleji 4 ks
- cuketa 1 ks
- olej ze sušených rajčat 1 lžíce
- kulatozrnná rýže na rizoto 200 g
- suché bílé víno 200 ml
- zeleninový vývar 600 ml
- sůl a čerstvě namletý pepř
- opečený tempeh podle chuti
- opečená cuketa podle chuti
- čerstvé bylinky podle chuti
Postup
- Česnek a šalotku oloupejte a nakrájejte nadrobno. Rajčata nakrájejte na menší kousky, cuketu nastrouhejte najemno.
- V hrnci rozehřejte olej, vsypte česnek, šalotku a sušená rajčata a opékejte je dozlatova. Vsypte rýži, restujte jednu minutu, vmíchejte cuketu a opékejte ještě 30 vteřin. Zalijte vínem, nechte ho jemně odvařit, přidejte jednu sběračku vývaru, ztlumte teplotu na střední a míchejte. Jakmile se rýže začne lepit na dno, přilijte trochu vývaru, nechte ho vsáknout a pokračujte stejným způsobem, až rýže bude akorát na skus. Trvá to zhruba půl hodiny. Dochuťte solí a pepřem.
- Tempeh nakrájejte na kostičky, opečte na oleji podle chuti a podávejte s rizotem. Pokud chcete, můžete přidat i kostičky opečené cukety a čerstvé bylinky.
Kuchařka na celý rok
Blogerka MaruškaVEG píše a fotí už pět let veganské recepty a rozhodla se 68 nejoblíbenějších poskládat do Kuchařky na celý rok. Rozdělila je podle surovin do čtyř ročních období a doplnila kapitolami o kvašení, klíčení a zavařování a obsáhlým pojednáním o rostlinné stravě i praktickými tipy z každodenního vaření veganských pokrmů v rodině s dítětem. Veganství ukazuje jako pestrobarevný jídelníček plný surovin, které si snadno vypěstujete na zahradě nebo koupíte v běžném obchodě. Vegansky vařit a jíst tak můžete od rána do večera, a dokonce i o Vánocích. A že to není nuda, nebo jen zrní a tofu, se přesvědčíte už pouhým prolistováním, tak lákavé jsou všechny fotky.
Knihu zakoupíte s 15% slevou s kódem FRESH15 na webu www.shop-maruskaveg.cz.