Suroviny
- česnek 2 stroužky
- šalotka 2 ks
- sušená rajčata (naložená v oleji) 4 ks
- cuketa 1 ks
- olej (ze sušených rajčat) 1 lžíce
- rýže (kulatozrnná rýže na rizoto) 200 g
- bílé víno (suché ) 200 ml
- zeleninový vývar 600 ml
- tempeh (opečený,podle chuti)
- cuketa (opečená,podle chuti)
- bylinky (čerstvé,podle chuti)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Česnek a šalotku oloupejte a nakrájejte nadrobno. Rajčata nakrájejte na menší kousky, cuketu nastrouhejte najemno.
- V hrnci rozehřejte olej, vsypte česnek, šalotku a sušená rajčata a opékejte je dozlatova. Vsypte rýži, restujte jednu minutu, vmíchejte cuketu a opékejte ještě 30 vteřin. Zalijte vínem, nechte ho jemně odvařit, přidejte jednu sběračku vývaru, ztlumte teplotu na střední a míchejte. Jakmile se rýže začne lepit na dno, přilijte trochu vývaru, nechte ho vsáknout a pokračujte stejným způsobem, až rýže bude akorát na skus. Trvá to zhruba půl hodiny. Dochuťte solí a pepřem.
- Tempeh nakrájejte na kostičky, opečte na oleji podle chuti a podávejte s rizotem. Pokud chcete, můžete přidat i kostičky opečené cukety a čerstvé bylinky.
Cuketové rizoto s křupavým tempehem a sušenými rajčaty 2 Zdroj: Rok v kuchyni