Marie Donajová

Cuketové rizoto s křupavým tempehem a sušenými rajčaty

Moje hodnocení
10x

Rychlý výlet do Itálie si zařídíte jediným obědem v barvách apeninské trikolory. Vyzrálá rajčata usušená na slunci, voňavý olivový olej, italská kulatozrnná rýže a suché bílé víno tvoří základ rizota, které obohacuje cuketa a podle chuti tempeh – vytříbený chuťový zážitek.

2 porce
60 minut

Suroviny

  • česnek 2 stroužky
  • šalotka 2 ks
  • sušená rajčata (sušená rajčata naložená v oleji) 4 ks
  • cuketa 1 ks
  • olej ze sušených rajčat 1 lžíce
  • kulatozrnná rýže na rizoto 200 g
  • bílé víno (suché bílé víno) 200 ml
  • zeleninový vývar 600 ml
  • sůl (sůl a čerstvě namletý pepř)
  • opečený tempeh podle chuti
  • opečená cuketa podle chuti
  • čerstvé bylinky podle chuti

Postup přípravy

  1. Česnek a šalotku oloupejte a nakrájejte nadrobno. Rajčata nakrájejte na menší kousky, cuketu nastrouhejte najemno.
  2. V hrnci rozehřejte olej, vsypte česnek, šalotku a sušená rajčata a opékejte je dozlatova. Vsypte rýži, restujte jednu minutu, vmíchejte cuketu a opékejte ještě 30 vteřin. Zalijte vínem, nechte ho jemně odvařit, přidejte jednu sběračku vývaru, ztlumte teplotu na střední a míchejte. Jakmile se rýže začne lepit na dno, přilijte trochu vývaru, nechte ho vsáknout a pokračujte stejným způsobem, až rýže bude akorát na skus. Trvá to zhruba půl hodiny. Dochuťte solí a pepřem.
  3. Tempeh nakrájejte na kostičky, opečte na oleji podle chuti a podávejte s rizotem. Pokud chcete, můžete přidat i kostičky opečené cukety a čerstvé bylinky.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Marie Donajová

Maruskaveg Marie Donajová

Blogerka MaruškaVEG píše a fotí už pět let veganské recepty a rozhodla se 68 nejoblíbenějších poskládat do Kuchařky na celý rok. Rozdělila je podle surovin do čtyř ročních období a doplnila kapitolami o kvašení, klíčení a zavařování a obsáhlým pojednáním o rostlinné stravě i praktickými tipy z každodenního vaření veganských pokrmů v rodině s dítětem. Veganství ukazuje jako pestrobarevný jídelníček plný surovin, které si snadno vypěstujete na zahradě nebo koupíte v běžném obchodě. Vegansky vařit a jíst tak můžete od rána do večera, a dokonce i o Vánocích. A že to není nuda, nebo jen zrní a tofu, se přesvědčíte už pouhým prolistováním, tak lákavé jsou všechny fotky.

Knihu zakoupíte s 15% slevou s kódem FRESH15 na webu www.shop-maruskaveg.cz.


Přečtěte si také

Recepty