Suroviny
- bílé zelí 1/4 hlávky
- bílé kysané zelí 1 hrnek
- zeleninový vývar (nebo voda) 1 l
- sezamový olej 4 lžíce
- cibule (nakrájená najemno) 1 ks
- tempeh (uzený) 1 ks (cca 200 g)
- kedlubna (nebo tuřín, či 2 brambory)
- sójová smetana cca 100–150 ml
- kmín 1 lžička
- sladká paprika 1 lžička
- bobkový list 2–3 ks
- hladká celozrná špaldová mouka 4–5 lžic
Postup přípravy
- Na rozehřátém oleji ve velkém hrnci orestujte cibuli, uzený tempeh pokrájený na větší kostky a koření. Sladkou papriku restujte jen krátce, aby nezhořkla. Přisypte mouku a krátce ji opražte. Nakonec přidejte zelí (nebo polovinu kysaného), dobře osolte a vše zalijte vývarem nebo horkou vodou.
- Vařte cca 15–20 minut nebo dokud zelí nezměkne. Pokud máte rádi brambory, přidejte je nakrájené na kostky v průběhu vaření a uvařte v polévce. Pokud jíte brambory často, je vhodné je nahradit jinou zeleninou, například kouskem kedlubny nebo tuřínu.
- Když máte zeleninu měkkou, odstavte polévku z ohně a vmíchejte kysané zelí a polévku zjemněte sójovou smetanou. Občas můžete ozdobit osmaženou cibulkou. Pokud se vám polévka zdá málo kyselá, přidejte šťávu z kysaného zelí nebo ocet, který polévku okyselí i osolí zároveň.
- Prima tip: Místo zahušťování opraženou moukou můžete zavařit celozrnnou trhanku nebo pohankovou či špaldovou krupici. Místo tradiční sladké papriky mám ráda lžíci sušeného zázvoru a lžíci jemně nastrouhané červené řepy, která polévku hezky obarví. Koření používám vždy v biokvalitě, které není ozařované. Největší nabídku biokoření nabízí firma Sonnentor (www.sonnentor.cz).