Suroviny
- rýže basmati (natural) 80 g
- paprika (větší zelené nebo žluté tenkostěnné papriky) 6 ks
- cibule (větší ) 1 ks
- mrkev 1 ks
- celer 1/2 ks (100 g)
- olivový olej 4 lžíce
- zeleninový bujón (sypký ) 1 lžička
- sušený česnek 1 lžička
- droždí (lahůdkové ) 1 lžíce
- sójová omáčka (tamari) 3 lžíce
- majoránka 1 lžíce
- hladkolistá petržel (nasekaná) 1 hrst
- tempeh (uzený ) 100 g
- mořská sůl
Postup přípravy
- Rýži propláchněte, zalijte 2,5násobným množstvím vody, osolte a zahřívejte k varu. Snižte teplotu a vařte na mírném stupni zhruba 30 minut doměkka. Odstavte a nechte pod pokličkou dojít. Pak ji přesypte do mísy, aby zchladla, občas promíchejte.
- Z paprik odkrojte asi 1cm část od stopky jako víčko a opatrně odstraňte jádřinec. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Mrkev a celer oloupejte a nastrouhejte nahrubo. V pánvi rozehřejte olej, vsypte cibuli a opékejte ji dosklovita. Přidejte mrkev a celer, restujte 1 minutu, podlijte 100 ml vody, přidejte bujon a za občasného míchání poduste 5 minut.
- Zeleninovou směs přidejte k rýži spolu s česnekem, droždím, sójovou omáčkou a bylinkami. Rozdrobte navrch tempeh a důkladně promíchejte. Směs prohněťte prsty, aby se k sobě lepila. Podle chuti osolte.
- Troubu předehřejte na 170 °C. Papriky naplňte připravenou směsí, uzavřete stopkou jako víčkem a naskládejte do pekáče. Podlijte trochou vody se solí, pekáč zakryjte alobalem nebo jiným pekáčem a pečte v předehřáté troubě asi 40 minut. Pak odkryjte a dopečte ještě 15–20 minut dozlatova a doměkka. Během dopékání můžete papriky zlehka potřít olejem.
Pečené papriky plněné rýží a uzeným tempehem Zdroj: Obilovinová kuchařka