Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?
Najděte si recept
Na co máte chuť?

Pečené papriky plněné rýží a uzeným tempehem
Suroviny (6 porcí)
- basmati rýže natural 80 g
- větší zelené nebo žluté tenkostěnné papriky 6 ks
- větší cibule 1 ks
- mrkev 1 ks
- celer 1/2 ks (100 g)
- olivový olej 4 lžíce
- sypký zeleninový bujon 1 lžička
- sušený česnek 1 lžička
- lahůdkové droždí 1 lžíce
- sójová omáčka tamari 3 lžíce
- majoránka 1 lžíce
- hladkolistá petržel, nasekaná 1 hrst
- uzený tempeh 100 g
- mořská sůl
Postup
- Rýži propláchněte, zalijte 2,5násobným množstvím vody, osolte a zahřívejte k varu. Snižte teplotu a vařte na mírném stupni zhruba 30 minut doměkka. Odstavte a nechte pod pokličkou dojít. Pak ji přesypte do mísy, aby zchladla, občas promíchejte.
- Z paprik odkrojte asi 1cm část od stopky jako víčko a opatrně odstraňte jádřinec. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Mrkev a celer oloupejte a nastrouhejte nahrubo. V pánvi rozehřejte olej, vsypte cibuli a opékejte ji dosklovita. Přidejte mrkev a celer, restujte 1 minutu, podlijte 100 ml vody, přidejte bujon a za občasného míchání poduste 5 minut.
- Zeleninovou směs přidejte k rýži spolu s česnekem, droždím, sójovou omáčkou a bylinkami. Rozdrobte navrch tempeh a důkladně promíchejte. Směs prohněťte prsty, aby se k sobě lepila. Podle chuti osolte.
- Troubu předehřejte na 170 °C. Papriky naplňte připravenou směsí, uzavřete stopkou jako víčkem a naskládejte do pekáče. Podlijte trochou vody se solí, pekáč zakryjte alobalem nebo jiným pekáčem a pečte v předehřáté troubě asi 40 minut. Pak odkryjte a dopečte ještě 15–20 minut dozlatova a doměkka. Během dopékání můžete papriky zlehka potřít olejem.
Obilovinová kuchařka
Šéfkuchař oblíbené vegetariánské restaurace Country Life v pražských Dejvicích rád nakupuje na farmářských trzích, jezdí na české farmy, fotí proměnu semínka v rostlinu i pokrm, miluje experimentování v kuchyni a objevování nových chuťových kombinací. O všechna svá zjištění se dělí na blogu Greenwayfood.cz a v kuchařkách. Po Zeleninové z farmy přímo na váš stůl a Luštěninové se spoustou zeleniny představuje třetí – Obilovinou od polévek po dezerty. Kdo znáte Petra Klímu, už tušíte, že tohle není kniha o pečení, ale o nevšedním použití zdravých obilovin v jejich původní podobě a plných zdraví prospěšných látek. Rychle zjistíte, kolik lákavých pokrmů vykouzlíte z ječmene, jahel, pohanky, amarantu, špaldy, červené pšenice nebo různých druhů rýže. A kolik z těchto (pseudo)obilovin je vlastně bezlepkových.
Vydalo nakladatelství Smart Press.