Jsou to vlastně japonské sendviče, které připomínají sushi, jsou ale bohatěji plněné a příprava je mnohem snadnější. Onigirazu jsou pak skvělé jako svačina či jídlo do ruky.
6 porcí
120 minut
japonská
Postup přípravy
-
Rýži uvařte podle návodu na obalu a poté dochuťte směsí rýžového octa, cukru a soli.
-
Tempeh osušte a nakrájejte na plátky silné asi 1 cm. Rozehřejte pánev, přidejte sójovou omáčku a tempeh a opékejte ze všech stran přibližně 1 minutu.
-
V jiné pánvi na oleji připravte míchaná vajíčka, raději do sušší konzistence, aby se s nimi při balení sendviče lépe pracovalo.
-
Špenát omyjte, osušte a odkrojte stonky, ledový salát rozeberte na jednotlivé listy, mrkev oloupejte a nakrájejte na tenké široké proužky. Ředkvičky a okurku také omyjte a nakrájejte na tenké plátky. Majonézu promíchejte s pálivou omáčkou.
-
Řasu Nori položte hladkou stranou dolů. Rukou naberte hrst rýže, upěchujte ji, položte doprostřed řasy a vytvarujte do čtverce. Navrch přidejte listy špenátu a ledového salátu. Přidejte 1 lžičku majonézy. Pak přidejte osmažená vajíčka a tempeh. Navrch položte mrkev, ředkvičku a okurku. Přidejte opět 1 lžičku majonézy a stejné množství rýže jako na začátku.
-
Nakonec vše zabalte – jeden roh řasy přehněte doprostřed a okraj trochu namočte vodou, aby se přichytil na rýži. Postupně takto přehněte i ostatní okraje a hotové onigirazu zabalte do potravinářské fólie. Skladujte v lednici.
PRIMA TIP: Dovnitř můžete dát jakoukoliv zeleninu, kterou máte rádi, a vajíčka můžete třeba ochutit kari kořením. Skvělé je taky korejské kimchi nebo náplň z konzervovaného tuňáka, kterého promíchejte s trochou majonézy a srirachy omáčky.
Onigirazu japonské rýžové sendviče s tempehem a zeleninou
Zdroj: Kuchařka pro mě a moje tělo
Onigirazu japonské rýžové sendviče s tempehem a zeleninou
Zdroj:
Kuchařka pro mě a moje tělo
Připravte si domácí sushi podle videoreceptu společně se Zdeňkem Pohlreichem