Pesto
- česnek (neoloupaný) 6 velkých stroužků
- loupané mandle 100 g
- bazalka (čerstvá ) 50 g
- citronová šťáva z 1 citronu
- olivový olej 10 lžic
- sůl
Tempeh
- tempeh 200 g
- Kokosový olej 2 lžičky
- jablečný ocet 1 lžička
- sójová omáčka (tamari) 1 lžička
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Česnek a mandle nasypte na plech vyložený pečicím papírem a pečte 10 minut. Vyjměte a nechte zchladnout.
- Tempeh nakrájejte na kousky o velikosti sousta a jarní cibulky na tenká kolečka. V pánvi rozehřejte kokosový olej, a až se rozpustí, vsypte cibulky a tempeh, zakápněte octem a omáčkou tamari a restujte na vyšší stupeň 10 minut, až tempeh zhnědne a získá křupavou kůrku.
- Česnek oloupejte nebo ze slupky vymáčkněte dužinu a spolu s mandlemi a zbylými surovinami na pesto rozmixujte dohladka. Podávejte s tempehem a hnědou rýží či quinoou.
PRIMA TIP: Sójová omáčka tamari je vedlejším produktem při výrobě miso pasty. Oproti ostatním sójovým omáčkám je hustší, tmavší a má výraznější chuť, která je stabilní i při tepelné úpravě.
Restovaný tempeh s pestem z pečeného česneku a mandlí Zdroj: Lahodně s Ellou a přáteli