Suroviny
- hladká mouka 400 g
- moučkový cukr 300 g
- mléko 500 ml
- vejce 2 ks
- olej 150 ml
- švestková povidla 3 lžíce
- kakao 3 lžíce
- mletá skořice 1 lžička
- vanilkový cukr 1 sáček
- jedlá soda 1 lžička
- kypřicí prášek do perníku 1 sáček
- citronová kůra
- vlašské ořechy
- džem (rybízový, višnový…)
Krém
- máslo 250 g
- žloutek 1 ks
- citronová šťáva 1
- kakao 6 lžiček
- moučkový cukr 3 lžičky
Postup přípravy
- Ve velké míse smíchejte všechny suroviny na těsto a hnětačem je vymíchejte v hladké těsto. Do pekáče vymazaného máslem a vysypaného hrubou moukou vlijte těsto a dejte do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečte asi 40 minut. Jakmile je perník upečený (těsto se nelepí na špejli), vyndejte ho z trouby a nechte vychladnout.
- Do misky dejte povolené máslo nakrájené na kostky, přidejte citronovou šťávu, cukr a kakao a vyšlehejte hladký krém. Množství citronu a cukru můžete upravit podle chuti, ale krém by měl být příjemně nakyslý.
- Perník podélně rozkrojte na dva pláty, spodní potřete tenkou vrstvou džemu (hodí se jakýkoli nakyslý džem, případně povidla). Na něj naneste kakaový krém a přiklopte vrchním plátem perníku. Ideálně nechte v chladu odležet, aby krém trochu ztuhl, a před krájením poprašte moučkovým cukrem.
Vyzkoušejte i recept na klasický hrnkový perník s čokoládovou polevou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE