Suroviny
- máslo (nebo 160 ml rostlinného oleje ) 190 g
- vejce 3 ks
- kefír 300 ml
- rum 2 lžíce
- třtinový cukr 175 g
- mleté vlašské ořechy (nebo lískové) 120 g
- mletá skořice 1 lžíce
- špaldová hladká mouka 240 g
- dětská krupička (nebo hrubá pšeničná mouka) 100 g
- kypřicí prášek do pečiva 1 sáček
- sůl 1 špetka
- máslo (nebo olej na vymazání formy)
- dětská krupička (nebo hrubá mouka na vysypání formy)
- moučkový cukr (na posypání)
Postup přípravy
- Suroviny vytáhněte alespoň 1 hodinu před začátkem pečení. Máslo rozehřejte a nechte zchladnout. Formu na bábovku vymažte pečlivě máslem a vysypte krupičkou nebo moukou.
- Troubu předehřejte na 175 °C na funkci horní spodní pečení. Ve velké míse prošlehejte metličkou vejce, kefír, rum, olej nebo rozpuštěné máslo a třtinový cukr. Přisypte zbylé suroviny, promíchejte dohladka a vlijte do připravené formy.
- Bábovku pečte 55 až 60 minut v předehřáté troubě dozlatova. Propečenost vyzkoušejte špejlí – vpíchněte ji do těsta a pokud ji vytáhnete suchou a bez drobků, bábovka je upečená. Troubu vypněte a nechte bábovku 10 minut odpočívat ve formě v pootevřené troubě.
- Upečenou a odpočinutou bábovku opatrně vyklopte a nechte ji vychladnout na mřížce. Před podáváním ji pocukrujte.
Vyzkoušejte také šťavnatou tvarohovou bábovku podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Vláčná tvarohová bábovka
Inspirujte se dalšími sladkými recepty z kefíru