Speciály

Dávka nejlepších receptů z lilku, které budete chtít vyzkoušet

Lilek je oblíbená středomořská zelenina, kterou jsme již dávno přijali za vlastní. Má jemnou neutrální chuť a strukturu podobnou houbám, dužina je masitá a dobře přijímá další chutě, proto se často využívá ve vegetariánských pokrmech.

Lilek můžete smažit, dusit, péct, ale vždy je potřeba ho tepelně upravit, za syrova je nepoživatelný. Často se používá do kořeněných curry, je dobrý i zprudka orestovaný, a pokud ho naložíte do olejové marinády a poté ugrilujete, získáte výbornou přílohu k masu nebo skvělé bezmasé jídlo:)

Z pečeného lilku se připravují báječné pomazánky, často se kombinují s výrazným česnekem a voňavým kořením. Bez liku se neobejde ani tradiční musaka, ať už zvolíte řeckou nebo bulharskou variaci.

Pokud se snažíte omezit maso, bude lilek pro vás ta správná zelenina, s kterou si můžete v kuchyni pohrát. Uvidíte, že si na něm pochutnáte, je totiž jako houba - přijímá chutě, kterému dáte...

Vyzkoušejte výborné recepty z lilku, máme pro vás spoustu nových nápadů:

Recepty