Kaše
- brambory (typu C) 1 kg
- sůl
- plnotučné mléko 150 ml
- smetana na vaření 150 ml
- máslo 100 g
Lilek
- lilek (větší) 2 ks
- sůl
- vejce 2 ks
- plnotučné mléko 4 lžíce
- pepř (čerstvě namletý)
- hladká mouka 100 g
- strouhanka (ze světlých žemlí nebo rohlíků) 200 g
- řepkový olej (na smažení)

Postup přípravy
- Oloupejte brambory a namočte je minimálně na hodinu do studené vody, aby se odplavil přebytečný škrob. Poté je slijte, zalijte čerstvou vodou, osolte a uvařte doměkka. Sceďte je a důkladně s nimi zatřeste v hrnci, aby se odpařila přebytečná voda.
- Ohřejte mléko se smetanou. K bramborám přidejte máslo, rozmačkejte je šťouchadlem a postupně přilévejte teplé mléko se smetanou, dokud nezískáte hladkou kaši. Dochuťte ji solí podle chuti a udržujte v teple.
- Očistěte lilky a nakrájejte je podélně na přibližně 1 cm silné plátky. Z obou stran je osolte a nechte pár minut odpočinout, aby pustily vodu. Osušte je papírovou utěrkou. Vejce rozšlehejte s mlékem, osolte, opepřete. Obalte lilky v mouce, poté ve vejci a nakonec ve strouhance.
- Rozpalte silnější vrstvu oleje na pánvi a plátky lilku osmažte dozlatova z obou stran. Nechte okapat na papírové utěrce a ihned podávejte s jemnou bramborovou kaší.

Smažený lilek s jemnou bramborovou kaší Zdroj: Kulinární studio Mafra MEDIA / Imagefood BM / Profimedia
Vyzkoušejte také obalovaný květák pečený v troubě podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Obalovaný květák pečený v troubě je zdravější a jednodušší na přípravu
Inspirujte se i dalšími recepty s lilkem v hlavní roli