Smažený lilek s jemnou bramborovou kaší – výborný vegetariánský řízek bude chutnat i masožravcům

Moje hodnocení
8x

Vyzkoušejte bezmasou variantu klasického řízku! Smažený lilek v křupavém trojobalu s krémovou bramborovou kaší potěší všechny milovníky tradiční české kuchyně bez masa.

4 porce
60 minut
česká

Kaše

Lilek

Postup přípravy

  1. Oloupejte brambory a namočte je minimálně na hodinu do studené vody, aby se odplavil přebytečný škrob. Poté je slijte, zalijte čerstvou vodou, osolte a uvařte doměkka. Sceďte je a důkladně s nimi zatřeste v hrnci, aby se odpařila přebytečná voda.
  2. Ohřejte mléko se smetanou. K bramborám přidejte máslo, rozmačkejte je šťouchadlem a postupně přilévejte teplé mléko se smetanou, dokud nezískáte hladkou kaši. Dochuťte ji solí podle chuti a udržujte v teple.
  3. Očistěte lilky a nakrájejte je podélně na přibližně 1 cm silné plátky. Z obou stran je osolte a nechte pár minut odpočinout, aby pustily vodu. Osušte je papírovou utěrkou. Vejce rozšlehejte s mlékem, osolte, opepřete. Obalte lilky v mouce, poté ve vejci a nakonec ve strouhance.
  4. Rozpalte silnější vrstvu oleje na pánvi a plátky lilku osmažte dozlatova z obou stran. Nechte okapat na papírové utěrce a ihned podávejte s jemnou bramborovou kaší.

Vyzkoušejte také obalovaný květák pečený v troubě podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Obalovaný květák pečený v troubě je zdravější a jednodušší na přípravu

Inspirujte se i dalšími recepty s lilkem v hlavní roli

Zdroj receptu

Klára Michalová

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH Klára Michalová

Přečtěte si také

Recepty

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů