Suroviny
- lilek (malé) 2 ks
- ředkvičky 1 svazek
- tofu (natural) 1 balení
- hladkolistá petržel
- citronová šťáva (z 1 citronu)
- sůl
- ocet (datlový)
- chléb (oblíbený chléb k podávání)
Tofumarináda
- olivový olej 3 lžíce
- sójová omáčka 3 lžíce
- umeocet 1 lžíce
- droždí (lahůdkové) 2 lžíce
- česnek 2 stroužky
Postup přípravy
- Kostku přírodního tofu rozdrobte prsty a dobře promíchejte se všemi ingrediencemi na marinádu. S případným solením buďte opatrní, protože sójová omáčka i umeocet jsou slané dost. Nechte v lednici odpočinout alespoň půl hodiny, ideálně však přes noc.
- Lilky nakrájejte na kostičky, lehce osolte a promíchejte s tofu v marinádě. Směs rozprostřete na plech a grilujte v troubě na 200 °C, dokud nechytí zlatý nádech.
- V mezičase nakrájejte ředkvičky i jarní cibulku, nasekejte petrželku. Upečené lilko-tofu nechte chvíli zchladnout a promíchejte se zeleninou. Dochuťte polovinou citronové šťávy a datlovým octem.
- Podávejte na topinkách z oblíbeného chleba, ve finále ještě zakápněte zbylým citronem.