Suroviny
- lilek 2 ks
- harissa 2 lžíce
- med 4 lžíce
- řepkový olej 100 ml
- hořčice 2 lžíce
- jablečný ocet 100 ml
- máta 1 svazek
- granátové jablko 1 ks
- bílý jogurt (plnotučný) 200 g
- kokosový sirup z květů
- červená čočka (nebo žlutá) 200 g
- kurkuma
- římský kmín (mletý)
- sůl
- cukr
- sriracha omáčka (s majonézou)
Postup přípravy
- Nejprve lilky rozřízněte napůl a poté uvnitř nařízněte každou polovinu do mřížky, aby dužina dobře nasákla marinádu.
- Poté připravte marinádu. Do misky dejte harissa pastu, med, hořčici, osolte, přidejte jablečný ocet a olej a směs metličkou rozmíchejte. Naříznutou dužinu lilku potřete marinádou, aby se dostala do všech zářezů. Lilky dejte do trouby rozehřáté na 180 °C a pečte asi 15 minut.
- Mezitím nachystejte čočkovou kaši. Čočku žlutou nebo červenou zalijte vodou a dochuťte ji kurkumou, mletým římským kmínem a přidejte cukr a sůl. Čočku téměř rozvařte a poté ji rozmixujte na pyré.
- Smíchejte jogurt s trochou kokosového sirupu a rozmíchejte.
- Na talíř naneste čočkové pyré, na něj naservírujte upečený lilek, a na něj nakapejte kokosový jogurt. Posypte zrníčky granátového jablka a nasekanou mátou. Můžete také přidat pikantní sriracha majonézu.
- PRIMA TIP: Podrobné recepty z pořadu VE VARU najdete pohromadě ZDE
- Celé epizody pořadu VE VARU můžete shlédnout na prima+ ZDE