Suroviny
- brambory 800 g
- lilek 800 g
- česnek 2 velké stroužky
- sušená rajčata (naložená v oleji) 10 ks
- sýr pecorino (primosale, mladý ovčí sýr) 130 g
- scamorza (sýr) 120 g
- vejce natvrdo 2 ks
- hladkolistá petržel (nasekaná) 3 lžíce
- strouhanka 40 g
- sýr pecorino (pepato siciliano nebo romano) 20 g
- mořská sůl
- černý pepř (čerstvě namletý)
- extra virgin olivový olej
Postup přípravy
- Brambory povařte 10 minut ve vroucí osolené vodě, aby byly uvařené napůl. Slijte je a nechte vychladnout. Pak je oloupejte a nakrájejte na plátky silné 0,5 cm.
- Mezitím nakrájejte lilky na kostky, dejte je do mísy, posypte ½ lžičkou soli, položte na ně hrnec a nechte je 15 minut rozležet, aby se z dužniny uvolnila tekutina.
- Česnek oloupejte a nakrájejte nahrubo, rajčata nakrájejte nadrobno. Pecorino primosale nakrájejte na tenké plátky.
- Lilky opláchněte a vymačkejte z nich nadbytečnou tekutinu. Osušte je zlehka papírovými utěrkami a opečte v horkém olivovém oleji s česnekem a rajčaty dozlatova.
- Troubu předehřejte na 200 °C. Polovinu plátků brambor rozložte do dortové formy a obložte jimi i stěnu formy. Na brambory na dně upravte lilky s rajčaty a posypte je polovinou sýrů pecorino primosale (65 g) a scamorza (75 g).
- Vejce oloupejte a nakrájejte na kostičky. Strouhanku nasucho opražte v pánvi. Sýr pecorino pepato nastrouhejte. Do formy rozprostřete vejce, posypte je petrželkou, polovinou strouhanky a sýrem pecorino pepato. Přikryjte plátky brambor.
- Posypte zbývajícími sýry a strouhankou, opepřete a zakápněte olivovým olejem. Pečte 25 až 30 minut.
Vyzkoušejte také zapečené francouzské brambory podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Francouzské brambory s uzeným a vejci podle Romana Vaňka