Zalouk - marocký salát z pečeného lilku a rajčat
Zdroj: Neplecha na plechu
Zalouk - marocký salát z pečeného lilku a rajčat
Zdroj: Neplecha na plechu
Zalouk - marocký salát z pečeného lilku a rajčat
Zdroj: Neplecha na plechu
Zalouk - marocký salát z pečeného lilku a rajčat
Zdroj: Neplecha na plechu
Zalouk - marocký salát z pečeného lilku a rajčat
Zdroj: Neplecha na plechu
Zalouk - marocký salát z pečeného lilku a rajčat
Zdroj: Neplecha na plechu
Zalouk - marocký salát z pečeného lilku a rajčat
Zdroj: Neplecha na plechu
Zalouk - marocký salát z pečeného lilku a rajčat
Zdroj: Neplecha na plechu
Moje hodnocení
3x
Už jste někdy slyšeli o pokrmu jménem Zalouk? Jde o typicky marocký vařený salát z lilku a sluncem provoněných rajčat, který během léta a velké úrody čerstvé zeleniny prostě musíte zkusit.
Lilky omyjte a podélně rozpulte na dvě poloviny. Rozpůleným lilkům nařízněte dužinu tak, aby tvořila mřížku, poskládejte je na plech, povrch (bílou část) potřete olivovým olejem a v troubě pečte na 200 °C zhruba 20 minut.
Rajčatům navrchu nařízněte křížek, vložte je do vroucí vody, přiklopte poklicí a 5 minut povařte. Pak je sceďte a oloupejte. Následně je přepulte, vyřízněte jim bubáka a nakrájejte na středně velké kousky.
V pánvi rozpalte olej a rajčata na něm nechte změknout, přidejte prolisovaný česnek, římský kmín, papriku, dle chuti sůl a pepř a duste, dokud se chutě neprolnou. Trvá to zhruba 15 minut.
Upečené lilky vydlabejte, pokapejte trochou citronu, aby nezhnědly a poté je pokrájejte. Následně je přidejte k rajčatové směsi.
Přisypte nasekanou petrželkou a vařte ještě 15 minut. Hotový Zalouk nechte dobře vychladit v ledničce. Pak ho servírujte lehce zakápnutý olivovým olejem.
Právě v létě lilky můžete opéct na grilu, dostanou tak ještě více intenzivní, a především více autentickou chuť.
Markéta a František jsou vášniví cestovatelé, jejichž zahraniční recepty můžete nalézt na blogu Neplecha na plechu, i ve velkoryse pojatých kuchařkách, které zároveň slouží jako cestovatelské deníky s tipy na výlety. Po narození syna se Markéta začala více věnovat i dětské stravě, kterou odráží nejen na sociálních sítích, ale i v jedné z „nepleších“ knih Snídaně a svačinky (nejen) pro děti.
Není divu, že v roce 2020 získali titul Absolutní vítěz Foodblogu roku a zároveň se stali vítězi v kategorii Inspirace z cest.