Suroviny
- lilek 2 ks
- čerstvý sýr (smetanový) 250 g
- česnek 1 stroužek
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- citronová šťáva 2 lžíce
- olivový olej 2 lžíce
- klobása (gombasecká, oloupaná a nakrájená, např. Penny) 100 g
Postup přípravy
- Nejlépe je lilky grilovat. V zimě je ale připravte v troubě – rozpalte gril na 200 °C, vidličkou propíchané lilky položte na mřížku postavenou na plechu a pečte dočerna a doměkka 20 – 25 minut a po 5 minutách otáčejte.
- Horké lilky dejte do mísy, přikryjte ji na chvilku fólií a nechte 10 minut odpočinout. Lilky poté podélně rozřízněte a vydlabejte z nich dužinu. Rozmixujte ji spolu se sýrem a česnekem dohladka, osolte, opepřete, přidejte citronovou šťávu, lžíci oleje a promixujte. Nechte alespoň 1 hodinu chladit v lednici.
- Klobásu rozmixujte na malé kousky a smažte je 4 – 5 minut na zbývajícím oleji dozlatova a dokřupava. Posypte jimi dip v servírovací misce a podávejte s krekry nebo nachos, případně s hranolky z čerstvé zeleniny.
Vyzkoušejte také krémový cizrnový hummus podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Extra jemný domácí hummus z cizrny