Suroviny
- lilek (malý) 4 ks
- olivový olej 2 lžíce
Náplň
- zelená čočka (uvařená nebo konzervovaná, scezená) 250 g
- česnek (nasekaný) 2 stroužky
- cibule (na kostičky) 1/2 ks
- červená paprika (velká, na kostičky) 1 ks
- rajčatová pasta 2 lžíce
- třtinový cukr (nebo javorový sirup) 1,5 lžíce
- mletá uzená paprika 1 lžíce + na dochucení
- drcený římský kmín 1 lžíce
- mletý koriandr 1/2 lžičky
- mletý zázvor 1 lžička
- chilli koření 1/2 lžičky
- kurkuma 1/2 lžičky
- jablečný ocet 1,5 lžíce
- sůl
- hladkolistá petržel (nebo koriandr, nasekaný) 1 hrst
- krájená rajčata 1 plechovka
- strouhaný parmazán
- strouhanka (čerstvá)
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 190 °C.
- Na náplň v robotu rozmixujte česnek, cibuli, papriku, rajčatovou pastu, cukr, sůl, všechna koření a ocet. Směs ochutnejte a případně přidejte koření, sůl, cukr nebo ocet podle chuti, aby byla hodně výrazná. Promíchejte s uvařenou čočkou.
- Ochucenou čočku v kastrolu promíchejte s rajčaty, podle chuti ji osolte a případně dochuťte paprikou a prohřejte, aby byla horká.
- Lilky podélně rozkrojte a pomocí lžičky vydlabejte, ale ponechte širší okraj. Ve velké pánvi rozehřejte olej a vydlabané lilky opečte ze všech stran, aby trochu zhnědly, 4 až 5 minut z každé strany.
- Lilky vložte řeznou plochou nahoru do zapékací formy, naplňte pikantní čočkou (zbylou můžete dát mezi lilky), posypte parmazánem a strouhankou a pečte nepřikryté asi 30 až 35 minut, až budou lilky měkké a náplň bublat.
PRIMA TIP: Chcete-li si s lilky pohrát, pak je nakrájejte podélně na plátky, opečte, potřete trochou náplně, stočte a vkládejte těsně vedle sebe do zapékací formy. Můžete je podávat s pečivem, ale třeba i s hnědou rýží.
Vyzkoušejte zapečené lilky po italsku - Melanzane alla parmigiana podle návodného videoreceptu