Poctivá čočková polévka

Doba přípravy:
Poctivá čočková polévka Foto:
Poctivá čočková polévka
Foto: Češka z Česka

Není nad poctivou domácí polévku – mezi ty nej se řadí, alespoň podle nás, rozhodně čočková! ;)

Článek

kořeněná čočková polvéka s křupavou slaninou Foto:

Oblíbená čočková polévka má mnoho podob. Vyzkoušejte ty nejlepší recepty!

Luštěniny jsou zdravé a v Čechách velmi oblíbené. Pokud i vy patříte mezi jejich milovníky, určitě oceníte výběr těch nejlepších receptů na čočkovou polévku.

Suroviny
máslo 2 lžíce
cibule 1 ks
hladká mouka 2 lžíce
vývar nebo voda 1 l
zelená čočka 300 g
brambory 2 ks
mrkev 1 ks
česnek 2–3 stroužky
nové koření 3 kuličky
sůl
Postup
1

Čočku nechte přes noc namočenou ve vodě, aby nabobtnala.

2

V hrnci s nepřilnavým dnem zpěňte na másle cibuli, zaprašte moukou a promíchejte. Přidejte mrkev, brambory, zalijte vodou, přidejte propláchnutou čočku a veškeré koření.

3

Když jsou uvařené brambory, mrkev i čočka, prolisujte do polévky česnek, aby si zachoval svůj říz a cenné látky.

4

Pokud chcete, můžete zahustit polévku tím, že ji promixujete tyčovým mixérem.

5

Tip: Na másle osmažte na kostičky nakrájené houstičky a dejte je na talíř před tím, než budete jíst.

Češka z Česka vaří pro Čechy, Moravu i Slezsko

Češka z Česka Foto:

Na blogu Češka z Česka, který tvoří Jana Krátká, najdete recepty na jídla, která se od nepaměti připravují v naší zemi, místní suroviny, využití bylin, české zvyky a tradice, zajímavá místa Čech, Moravy a Slezska.

Nechte si připomenout něco z naší kultury, co možná už víte, nebo nevíte, nebo jste věděli a zapomněli…

www.ceskazceska.cz

• facebook @ceskazceska.cz

• Instagram @ceskazceska_blog

Videa

reklama

reklama