Hustá čočková polévka z pomalého hrnce

Moje hodnocení
9x

Pomalý hrnec je báječná vychytávka mezi kuchyňskými přístroji. Jednoduše dáte suroviny do hrnce, pro lepší chuť můžete základ orestovat, přístroj zapnete a pak už se o nic nemusíte starat. Vyzkoušejte třeba výbornou polévku z drobnozrnné čočky s klobásou a spoustou zeleniny, která vydá za hlavní chod.

4 porce
120 minut

Suroviny

  • olivový olej 2 lžíce
  • cibule 1 ks
  • papriková klobása 1 nožička
  • řapíkatý celer 2 řapíky
  • velká mrkev 1 ks
  • česnek 3 stroužky
  • mletá uzená paprika 1 lžíce
  • pálivá paprika 1/2 lžičky
  • bobkový list 3 ks
  • sušená saturejka 1 lžíce
  • vývar 1,2 litru
  • čočka beluga 250 g
  • sůl 2 lžičky
  • brambory 3 ks
  • rajský protlak 2 lžíce
  • sekaná rajčata 200 g (1/2 plechovky)
  • kadeřávek 3 listy
  • vinný ocet 2 lžíce

Postup přípravy

  1. Vnitřní nádobu na vaření z pomalého hrnce dejte na sporák (pokud nemáte typ vhodný na sporák, vezměte jiný hrnec). Rozehřejte v něm olivový olej a orestujte na něm cibuli nakrájenou nahrubo a paprikovou klobásu na čtvrtkolečka.
  2. Po 5 minutách přidejte nasekaný česnek, mrkev a řapíkatý celer na malé kostičky a po dalších 3 minutách zasypte oběma paprikami, saturejkou a přihoďte bobkové listy. Krátce zaestujte, aby se koření rozvonělo a zalijte vývarem. (Pokud jste začínali v klasickém hrnci, teď obsah přelijte do pomalého hrnce.)
  3. Přisypte dobře propláchnutou čočku beluga, brambory na malé kostičky, sůl, rajský protlak a sekaná rajčata. Vše dobře promíchejte, přikryjte poklicí a hrnec nastavte na 3 hodiny na II. stupeň high. 30 minut před koncem vaření přidejte do hrnce nasekané listy kadeřávku zbavené košťálů a vinný ocet.

PRIMA TIP: Pokud nemáte slow cooker, postupujte stejně na sporáku, čočka bude měkká za cca 30–40 minut.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

S Klárou v kuchyni

Klára Michalová S Klárou v kuchyni

Jsem sběratelka chutí! Sbírám chutě, zážitky, novinky, triky, místa i recepty :) A o ty nejlepší se s vámi ráda podělím!

Chcete vědět, kam chodí šéfredaktorka Prima FRESH na obědy, co vaří rodině k večeři a co mlsá u televize? Kde nejradši nakupuje a co nového objevila? Nakoukněte pod pokličku...

Ráda se s vámi podělím o moje oblíbená rychlá jídla, recepty na husté polévky, pomazánky i milovaná jídla z jednoho hrnce či pekáče. Na mém osobním instagramovém účtu @sklarouvkuchyni najdete inspiraci a snad i zábavu. Protože jídlo je radost :)))


Přečtěte si také

Recepty