Suroviny
- olivový olej 2 lžíce
- cibule 1 ks
- klobása (papriková ) 1 nožička
- řapíkatý celer 2 řapíky
- mrkev (velká ) 1 ks
- česnek 3 stroužky
- uzená paprika (mletá ) 1 lžíce
- mletá pálivá paprika 1/2 lžičky
- bobkový list 3 ks
- saturejka (sušená ) 1 lžíce
- vývar 1,2 litru
- čočka (beluga) 250 g
- brambory 3 ks
- rajský protlak 2 lžíce
- rajčata (sekaná ) 200 g (1/2 plechovky)
- kadeřávek 3 listy
- vinný ocet 2 lžíce
- sůl 2 lžičky
Postup přípravy
- Vnitřní nádobu na vaření z pomalého hrnce dejte na sporák (pokud nemáte typ vhodný na sporák, vezměte jiný hrnec). Rozehřejte v něm olivový olej a orestujte na něm cibuli nakrájenou nahrubo a paprikovou klobásu na čtvrtkolečka.
- Po 5 minutách přidejte nasekaný česnek, mrkev a řapíkatý celer na malé kostičky a po dalších 3 minutách zasypte oběma paprikami, saturejkou a přihoďte bobkové listy. Krátce zaestujte, aby se koření rozvonělo a zalijte vývarem. (Pokud jste začínali v klasickém hrnci, teď obsah přelijte do pomalého hrnce.)
- Přisypte dobře propláchnutou čočku beluga, brambory na malé kostičky, sůl, rajský protlak a sekaná rajčata. Vše dobře promíchejte, přikryjte poklicí a hrnec nastavte na 3 hodiny na II. stupeň high. 30 minut před koncem vaření přidejte do hrnce nasekané listy kadeřávku zbavené košťálů a vinný ocet.
PRIMA TIP: Pokud nemáte slow cooker, postupujte stejně na sporáku, čočka bude měkká za cca 30–40 minut.
Vyzkoušejte také klasickou čočkovou polévku podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE