Suroviny
- máslo (na vymazání formy)
Těsto
- máslo 100 g
- cukr krupice (extra jemný) 220 g
- hladká mouka 150 g
- kukuřičný škrob 1,5 lžíce
- bílek (pokojové teploty) 6 ks
Poleva
- moučkový cukr 125 g
- jahodový džem (jemný) 1,5 lžíce
- voda 2 lžíce
Postup přípravy
- Máslo rozehřejte v rendlíku a nechte ho zchladnout. Troubu předehřejte na 180 °C nebo 160 °C v případě použití funkce horký vzduch. Bábovkovou formu o objemu 2,5 l vymažte máslem.
- Mouku prosejte a promíchejte s cukrem, škrobem a práškem do pečiva.
- Z bílků vyšlehejte tuhý sníh s měkkými špičkami.
- Suché suroviny prosejte na sníh a pomocí stěrky nebo velké lžíce vše opatrně smíchejte. Přilijte rozpuštěné a vychladlé máslo a zapracujte ho.
- Těsto přelijte do připravené formy, povrch uhlaďte lžící a pečte v předehřáté troubě 30 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nebude po vytažení suchá. Upečenou bábovku vyjměte z trouby, postavte ji ve formě na drátěnou mřížku a nechte 10 minut odstát, než ji vyklopíte. Nechte zchladnout.
- Na polevu prosejte cukr do středně velké mísy. Džem rozřeďte vodou a smíchejte s cukrem dohladka. Podle konzistence můžete přilít ještě malinko vody.
- Polevu rozetřete pomocí lžíce na vychladlou bábovku a nechte ji stéct po stranách. Nechte odstát asi 30 minut nebo dokud poleva nezatuhne.