Suroviny
- máslo (rozpuštěné,na vymazání)
- hladká mouka 150 g
- strouhaný kokos (sušený ) 45 g
- máslo (pokojové teploty, nakrájené na kostky) 150 g
- cukr krupice (extra jemný ) 165 g
- vejce (pokojové teploty) 3 ks
- citronová kůra (jemně nastrouhaná ) ze 2 citrónů
- citronová šťáva ze 2 citrónů
Citronový sirup
- citron 2 ks
- cukr krupice (extra jemný ) 220 g
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 170°C nebo 150°C v případě použití funkce horký vzduch. Formu na bábovku o průměru 24 cm nebo o objemu 2,5 l vymažte rozpuštěným máslem a vysypte moukou.
- Mouku, kokos, máslo, cukr, vejce, citronovou kůru a 1 polévkovou lžíci citronové šťávy (zbytek ponechte na později) vložte do mísy. Promíchejte pomocí elektrického ručního šlehače nebo kuchyňského ro¬bota na nízké otáčky, dokud se ingredience nespojí. Setřete směs, která ulpí na stěnách mísy, a šlehejte vyšší rychlostí asi 3 minuty, dokud směs nebude hladká a výrazně nezesvětlí. Hotové těsto přendejte pomocí lžíce do připravené formy na bábovku a povrch uhlaďte.
- Pečte asi 45 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nebude po vytažení suchá.
- Zatímco se bude bábovka péct, připravte citronový sirup. Pomocí škrabky na zeleninu oloupejte kůru z obou citronů v širších dlouhých proužcích. Malým ostrým nožíkem odstraňte ze získané kůry bílou dužinu. Z obou citronů vymačkejte šťávu a přidejte jí ke šťávě, která vám zbyla při přípravě těsta. Odměřte její množství a přilijte vodu tak, abyste měli dohromady 250 ml (1 hrnek) tekutiny. Citronovou šťávu s vodou přelijte do malého hrnce a přidejte proužky kůry a cukr. Na mírném ohni míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Přiveďte k mírnému varu a provářejte 5 minut. Proužky kůry vyjměte ze sirupu a odložte stranou na talíř.
- Hotovou bábovku vyjměte z trouby a nechte ji 5 minut odstát ve formě. Poté ji vyklopte na drátěnou mřížku podloženou tácem. Špejlí udělejte do bábov-ky po celém jejím povrchu díry. Pomalu a rovnoměrně přelijte horkou bábovku horkým sirupem. Veškerý sirup, který steče na tác, znovu nalijte na bábovku. Nechte vychladnout.
- Bábovku přendejte na servírovací podnos, ozdobte proužky citronové kůry a podávejte.
MOŽNÉ OBMĚNY
- Makovo pomerančová bábovka se sirupem – Citrony nahraďte pomeranči. Vynechte kokos, množství mouky zvyšte na 185 g (1¼ hrnku) Před vyšleháním přidejte k ostatním surovinám 2 lžíce máku.
- Mandarinkovo kokosová bábovka se sirupem – Citrony nahraďte mandarinkami.