Kokosovo citronová bábovka se sirupem

Moje hodnocení
2x

Tato jednoduchá máslová bábovka se přidáním intenzivně vonícího a kyselého citronu změní v něco jedinečného. Sama o sobě se dokonale hodí k rannímu i odpolednímu čaji, případně ji se šlehačkou nebo zmrzlinou můžete podávat jako dezert. Nebo můžete vynechat sirup a potřít ji jednoduchou citronovou glazurou.

10 porcí
90 minut

Suroviny

  • rozpuštěné máslo na vymazání
  • hladká mouka 150 g
  • kypřicí prášek 2 lžičky
  • sušený strouhaný kokos 45 g
  • máslo pokojové teploty, nakrájené na kostky 150 g
  • extra jemný cukr krupice 165 g
  • vejce (vejce pokojové teploty) 3 ks
  • jemně nastrouhaná kůra a šťáva ze 2 citronů

Citronový sirup

  • citron (citrony) 2 ks
  • extra jemný cukr krupice 220 g

Postup přípravy

  1. Předehřejte troubu na 170°C nebo 150°C v případě použití funkce horký vzduch. Formu na bábovku o průměru 24 cm nebo o objemu 2,5 l vymažte rozpuštěným máslem a vysypte moukou.
  2. Mouku, kokos, máslo, cukr, vejce, citronovou kůru a 1 polévkovou lžíci citronové šťávy (zbytek ponechte na později) vložte do mísy. Promíchejte pomocí elektrického ručního šlehače nebo kuchyňského ro¬bota na nízké otáčky, dokud se ingredience nespojí. Setřete směs, která ulpí na stěnách mísy, a šlehejte vyšší rychlostí asi 3 minuty, dokud směs nebude hladká a výrazně nezesvětlí. Hotové těsto přendejte pomocí lžíce do připravené formy na bábovku a povrch uhlaďte.
  3. Pečte asi 45 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nebude po vytažení suchá.
  4. Zatímco se bude bábovka péct, připravte citronový sirup. Pomocí škrabky na zeleninu oloupejte kůru z obou citronů v širších dlouhých proužcích. Malým ostrým nožíkem odstraňte ze získané kůry bílou dužinu. Z obou citronů vymačkejte šťávu a přidejte jí ke šťávě, která vám zbyla při přípravě těsta. Odměřte její množství a přilijte vodu tak, abyste měli dohromady 250 ml (1 hrnek) tekutiny. Citronovou šťávu s vodou přelijte do malého hrnce a přidejte proužky kůry a cukr. Na mírném ohni míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Přiveďte k mírnému varu a provářejte 5 minut. Proužky kůry vyjměte ze sirupu a odložte stranou na talíř.
  5. Hotovou bábovku vyjměte z trouby a nechte ji 5 minut odstát ve formě. Poté ji vyklopte na drátěnou mřížku podloženou tácem. Špejlí udělejte do bábov-ky po celém jejím povrchu díry. Pomalu a rovnoměrně přelijte horkou bábovku horkým sirupem. Veškerý sirup, který steče na tác, znovu nalijte na bábovku. Nechte vychladnout.
  6. Bábovku přendejte na servírovací podnos, ozdobte proužky citronové kůry a podávejte.

MOŽNÉ OBMĚNY

  • Makovo pomerančová bábovka se sirupem – Citrony nahraďte pomeranči. Vynechte kokos, množství mouky zvyšte na 185 g (1¼ hrnku) Před vyšleháním přidejte k ostatním surovinám 2 lžíce máku.
  • Mandarinkovo kokosová bábovka se sirupem – Citrony nahraďte mandarinkami.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty