Ochucená rýže
- sezamový olej 1 lžička
- zázvor 1,5cm kousek
- česnek 2 stroužky
- jasmínová rýže 1 hrnek
- sójová omáčka 1 lžíce
Stir-fry
- brokolice 1/2 hlávky
- olej 2 lžíce
- krevety (mražené, ideálně velikost 31/40) 500 g
- sezamová semínka (k podávání)
Omáčka
- pomerančová šťáva z 1/2 pomeranče
- sladká chilli omáčka 2 lžíce
- sójová omáčka (světlá) 3 lžíce
- cukr 1 lžička
- voda (studená) 50 ml
- škrob 1 lžička
Postup přípravy
- Začněte s rýží. V rendlíku rozehřejte sezamový olej, orestujte na něm nahrubo nasekaný zázvor a česnek dokřupava. Vsypte jasmínovou rýži a minutu restujte. Přilijte lžíci sójové omáčky a rýži zalijte horkou vodou z konvice, aby byla 1 cm nad rýži. Ztlumte oheň na minimum, rendlík přikryjte poklicí a vařte 15 minut.
- Mezitím nakrájejte brokolici na růžičky. Na lžíci oleje ve woku minutu restujte, poté podlijte trochou vody a přikryjte poklicí. Duste asi 3 minuty, poté brokolici z pánve vyndejte stranou.
- Do woku dejte lžíci oleje a přidejte rozmražené, propláchnuté a osušené krevety. Restujte asi 3 minuty, pak přidejte zpátky brokolici a vše zalijte omáčkou, kterou si předem smíchejte v hrnečku z pomerančové šťávy, sladké chilli omáčky, světlé sójové omáčky a cukru.
- Směs v pánvi nechte 1 minutu restovat, až se omáčka lehce zredukuje. Poté přilijte asi 50 ml studené vody, ve které jste rozmíchali lžičku škrobu. Vše krátce promíchejte, až omáčka v pánvi lehce zhoustne a začne se lesknout.
- Podávejte s ochucenou rýží, posypané jarní cibulkou a sezamovými semínky.