Suroviny
- vepřový bůček (libový) 300 g
- jarní cibulka 1 ks
- červená chilli paprička 1 ks
- jasmínová rýže (vařená, k podávání)
Omáčka
- cibule 1/2 ks
- arašídový olej (nebo slunečnicový) 2 lžíce
- cukr krupice 2 lžíce
- sůl 1/2 lžičky
- rybí omáčka 3 lžičky
- karamel (kokosový) 1/4 lžičky
- voda 50 ml
Postup přípravy
- Vepřový bok nakrájejte na plátky silné přibližně 1 cm. Vložte je do hrnce se studenou vodou a přiveďte k varu. Po 2 minutách promíchejte, sceďte a maso omyjte vodou.
- Mezitím oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno. V menším hrnci rozpalte olej. Přisypte cukr a intenzivně míchejte, až se cukr rozpustí a zhnědne.
- Do hrnce vsypte cibuli, promíchejte a vložte scezený bůček. Stále míchejte, osolte, zalijte rybí omáčkou a kokosovým karamelem. Snižte teplotu na nižší střední stupeň a nechte vařit pod pokličkou 5 minut.
- Podlijte 50 ml vody a nechte dusit dalších 10 minut. Ochutnejte a případně dosolte rybí omáčkou.
- Podávejte s čerstvě uvařenou jasmínovou rýží, ozdobené nakrájenou jarní cibulkou a chilli papričkou.
PRIMA TIP: Kokosový karamel koupíte už hotový. Svařením kokosové vody a dužiny vznikne hustá tmavá omáčka s vůní kokosu a chutí karamelu. Připravit si ho můžete i doma. Na středním stupni zahřívejte v rendlíku kokosové mléko (z konzervy) s 2 lžícemi kokosového cukru. Po 10 minutách snižte teplotu a za častého míchání nechte směs zhoustnout. Trvá to zhruba 25 až 30 minut. Dochuťte špetkou soli a podle chuti promíchejte s 1 lžící kokosového oleje. V uzavřené sklenici v lednici vydrží 1 týden.
Vyzkoušejte také vietnamské Bún chả podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Bún chả – grilovaný vietnamský bůček