Suroviny
- mrkev 150 g
- salátová okurka 150 g
- cukr krupice 1 lžíce
- jablečný ocet 2 lžíce
- houby shiitake 500 g
- česnek 4 stroužky
- hoisin omáčka 3 lžíce
- sójová omáčka 2 lžíce
- bageta 1 ks
- majonéza 6 lžic
- chilli omáčka (např. sriracha) 2 lžíce
- koriandr 1 velká hrst
- červená chilli paprička 1 ks
- ředkvičky 4 ks
- limetka 1 ks
- olivový olej
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Nejprve připravte zeleninu. Mrkev oškrabte a pak ji stejně jako okurku nakrájejte na sirky. V dobře míse promíchejte s cukrem, octem a špetkou soli. Dejte stranou na asi 45 minut marinovat.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Z hub odtrhněte kloboučky a nakrájejte je na jemné plátky. Nožičky hub natrhejte na vlákna. Houby rozložte na plech, osolte je a opepřete, zakapejte trochou oleje, promíchejte, vložte do trouby a pečte asi 20 minut.
- Oloupaný česnek nakrájejte na plátky a přimíchejte k houbám spolu s oběma omáčkami. Opět promíchejte a pečte znovu asi 20 minut, až budou houby úplně vláčné a většina šťávy se odpaří.
- Bagetu mezitím rozkrojte na čtyři kousky a každý rozpulte. Z koriandru otrhejte lístky, ředkvičky a chilli papričku bez semínek nakrájejte na jemné plátky. V misce promíchejte majonézu s chilli omáčkou.
- Řezné plochy bagety potřete ochucenou majonézou, rozdělte do nich naloženou zeleninu, houby, plátky ředkviček, lístky koriandru a plátky chilli. Nakonec zakápněte limetovou šťávou, přiklopte a podávejte.
Vyzkoušejte také oblíbené Bún bò Nam Bô podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Bún bò Nam Bô