Vývar
- voda 5 litrů
- vepřové koleno (nožičky, nebo kosti) 1,5 kg
- hovězí žebra 1,5 kg
- hovězí oháňka 2 velké kusy
- sůl 2 lžíce
- cibule (velká) 1 ks
- citronová tráva 10 stonků
- ředkev Daikon 1 ks (cca 15cm kus)
- cukr (kandysový) 60 g
- česnek 1/2 palice
- šalotka 2 ks
- rostlinný olej 1 lžíce
- chilli koření 1/2 lžíce
- chilli olej 1 lžíce
- krevetová pasta 1–1½ lžíce
- hovězí bujón (lze vynechat) 1–2 kostky
- rajčatový protlak 2–3 lžíce
- rybí omáčka 4–5 lžic
K podávání
- rýžové vlasové nudle (vermicelli 1,6 mm) 250 g
- jarní cibulka 2 ks
- červená cibule 1/2 ks
- thajská bazalka (bez stonků) 8 snítek
- vietnamský koriandr (lze vynechat) 8 snítek
- sojové výhonky (lze vynechat) 40 g
- limetka 2 ks
- červená chilli paprička (ptačí oko) 2 ks
Postup přípravy
- Ve velkém hrnci přiveďte k varu polovinu vody. Ponořte do ní maso a kosti a přidejte 1 lžíci soli. Znovu přiveďte k varu, vařte 5 minut, až na hladinu vystoupí pěna a pak slijte. Tak bude vývar čirý. Maso a kosti opláchněte a hrnec umyjte. Do hrnce nalijte zbylou vodu a přiveďte ji k varu.
- Cibuli seřízněte na obou koncích, aby stála. Šest stonků citronové trávy nasekejte nahrubo a naklepejte plochou stranou nože. Ředkev omyjte a rozpulte. Vše opečte nasucho na rozehřáté grilovací pánvi.
- Opečenou zeleninu dejte i s masem, kostmi, solí a cukrem do hrnce. Znovu přiveďte k varu, přiklopte, ztlumte teplotu a vývar vařte 2½ hodiny. Občas odstraňte pěnu, která se objeví na hladině.
- Uvařené maso vyjměte a vložte do mísy. Zalijte ho studenou vodou a nechte ho v ní 10 minut, pak vodu slijte a maso nechte vychladnout. Nudle namočte do vlažné vody.
- Mezitím oloupejte česnek a stroužky nakrájejte najemno, šalotky oloupejte a nakrájejte na plátky. Zbylou citronovou trávu nasekejte na kostičky. V malé pánvi rozehřejte rostlinný olej a orestujte česnek, šalotku, citronovou trávu a chilli koření dozlatova. Přilijte chilli olej, promíchejte a odstavte.
- Do vývaru přidejte krevetovou pastu, případně kostky hovězího bujonu, rajčatový protlak a rybí omáčku a ochucený olej z pánve. Promíchejte, přiveďte vývar k varu a vařte bez pokličky 20 minut.
- Mezitím připravte oblohu. Jarní cibulku nakrájejte na tenké plátky. Cibuli oloupejte a nakrájejte také na tenké plátky. Lístky bazalky a koriandru otrhejte. Sójové výhonky povařte 30 vteřin ve vroucí vodě, pokud je chcete zblanšírovat. Limety nakrájejte na klínky. Chilli papričky nakrájejte na plátky, případně je předem zbavte semen.
- Maso z žeber nakrájejte na 3mm plátky, maso z oháňky oberte. Vložte ho do čistého hrnce a přiklopte.
- Namočené nudle slijte a povařte 30 až 60 vteřin ve vroucí vodě. Slijte je a rozdělte do misek. Obložte jarními cibulkami, plátky cibule, thajskou bazalkou, koriandrem a sójovými výhonky. Navrch dejte plátky hovězího masa z žeber a maso z oháňky. Vroucím vývarem přelijte nudle a ostatní suroviny v misce tak, aby vše bylo ponořené. Podle chuti zakápněte limetovou šťávou a přidejte další bylinky a chilli papričky.
Vyzkoušejte také recept na oblíbené Bún bò Nam Bô a připravte jej podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE