Těsto
- hladká mouka 250 g
- sůl 1/2 lžičky
- voda (horká) 150–175 ml
- kukuřičný škrob
- těsto na gyozy (hotové, mražené) NEBO
Náplň
- houby shiitake (sušené) 6 ks
- pekingské zelí 100 g
- jarní cibulka 1 ks
- česnek 1 stroužek
- zázvor 2cm kousek
- mleté vepřové maso (libové) 250 g
- sůl 1 lžička
- pepř (čerstvě namletý) 1/2 lžičky
- sójová omáčka (světlá) 1 lžíce
- sezamový olej 1 lžička
Smažení
- rostlinný olej 3 lžíce
- voda 60–80 ml
Dip
- sójová omáčka (světlá) 50 ml
- rýžový ocet (černý) 1 lžička
- sezamový olej 1 lžička
K podávání
Postup přípravy
- Mražené těsto nechte povolit. Odeberte potřebné množství plátečků a nespotřebovanou část vraťte do mrazáku pro příští použití.
- Pokud chcete udělat domácí těsto, do mísy prosejte 250 g hladké mouky a přidejte ½ lžičky soli. Zamíchejte a postupně přidávejte 150–175 ml horké (ne vroucí) vody, dokud nevypracujete hladké těsto.
- Těsto hněťte 10 minut a poté zabalte do potravinářské fólie. Nechte odležet 30 minut při pokojové teplotě.
- Pracovní plochu poprašte kukuřičným škrobem. Z těsta vyválejte tlustého hada, ze kterého postupně odkrajujte kousky těsta (pro představu přibližně po 12 g). Jednotlivé kousky v dlaních zakulaťte a kuličky pak postupně rozválejte válečkem natenko. Pomocí větší sklenice vykrajujte stejnoměrné placičky o průměru cca 9 cm, které průběžně prosypávejte kukuřičným škrobem, aby se neslepily. Následně je přesuňte na hodinu do lednice, aby se s nimi lépe pracovalo.
- V případě, že používáte sušené houby shiitake, nejprve je na 30 minut namočte do vody. Poté z nich přebytečnou vodu vymačkejte. Změklé houby, pekingské zelí, jarní cibulku, česnek a zázvor nakrájejte nadrobno a přidejte k mletému masu. Směs dochuťte solí, pepřem, sójovou omáčkou a sezamovým olejem a vše důkladně promíchejte. Nechte odpočinout cca 15–20 minut.
- Nyní přijde nejzábavnější část vaření, a to tvarování knedlíčků. Polévkovou lžící naberte trochu náplně, kterou umístěte do středu kolečka těsta. Okraje těsta navlhčete vlažnou vodou a přeložte.
- V místě, kde se okraje těsta dotýkají, na jedné polovině vytvořte sklady ve tvaru harmoniky, které průběžně přitlačujte na druhou polovinu. Tímto způsobem vznikne uzavřený knedlíček ve tvaru půlměsíčku s plochou spodní stranou a hřebínkem nahoře. Snažte se, aby v knedlíčku nezůstal přebytečný vzduch.
- V pánvi na středním plameni rozehřejte rostlinný olej a vložte knedlíčky plochou stranou dolů. Smažte, dokud není spodek knedlíčků zlatohnědý a křupavý, přibližně 5–7 minut.
- Do pánve přilijte 60–80 ml vody (dle velikosti pánve), zakryjte pokličkou a nechte 5 minut dusit. Poté pokličku odstraňte a nechte vodu zcela odpařit. Pánev odstavte z ohně.
- V misce připravte dip na namáčení knedlíčků: smíchejte sójovou omáčku s octem a sezamovým olejem.
- Hotové knedlíčky podávejte, dokud jsou ještě teplé. Servírujte ozdobené jarní cibulkou a praženým černým sezamem.
PRIMA TIP: Gyoza knedlíčky lze jednoduše naplnit i jiným masem dle vaší chuti – vyzkoušejte třeba kuřecí nebo krevety.
Vyzkoušejte také jarní závitky s chilli omáčkou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Jarní závitky s chilli omáčkou