Asijská kuchařka od Šona

Gyoza knedlíčky s náplní z vepřového masa s fotopostupem krok za krokem podle Šona

Moje hodnocení
2x

Pokud jste objevili na YouTube kanál Šonoviny, už jste zjistili, jak jednoduché může být připravit autentické asijské pokrmy. Šon vás vařením provede krok za krokem a výsledkem bude jídlo jako z restaurace. Nově také můžete pořídit kuchařku, v které najdete recepty z různých asijských kuchyní a podrobné fotopostupy. Třeba na výborné gyoza knedlíčky!

25 porcí
60 minut
japonská

Těsto

Náplň

Smažení

Dip

Postup přípravy

  1. Mražené těsto nechte povolit. Odeberte potřebné množství plátečků a nespotřebovanou část vraťte do mrazáku pro příští použití.
  2. Pokud chcete udělat domácí těsto, do mísy prosejte 250 g hladké mouky a přidejte ½ lžičky soli. Zamíchejte a postupně přidávejte 150–175 ml horké (ne vroucí) vody, dokud nevypracujete hladké těsto.
  3. Těsto hněťte 10 minut a poté zabalte do potravinářské fólie. Nechte odležet 30 minut při pokojové teplotě.
  4. Pracovní plochu poprašte kukuřičným škrobem. Z těsta vyválejte tlustého hada, ze kterého postupně odkrajujte kousky těsta (pro představu přibližně po 12 g). Jednotlivé kousky v dlaních zakulaťte a kuličky pak postupně rozválejte válečkem natenko. Pomocí větší sklenice vykrajujte stejnoměrné placičky o průměru cca 9 cm, které průběžně prosypávejte kukuřičným škrobem, aby se neslepily. Následně je přesuňte na hodinu do lednice, aby se s nimi lépe pracovalo.
  5. V případě, že používáte sušené houby shiitake, nejprve je na 30 minut namočte do vody. Poté z nich přebytečnou vodu vymačkejte. Změklé houby, pekingské zelí, jarní cibulku, česnek a zázvor nakrájejte nadrobno a přidejte k mletému masu. Směs dochuťte solí, pepřem, sójovou omáčkou a sezamovým olejem a vše důkladně promíchejte. Nechte odpočinout cca 15–20 minut.
  6. Nyní přijde nejzábavnější část vaření, a to tvarování knedlíčků. Polévkovou lžící naberte trochu náplně, kterou umístěte do středu kolečka těsta. Okraje těsta navlhčete vlažnou vodou a přeložte.
  7. V místě, kde se okraje těsta dotýkají, na jedné polovině vytvořte sklady ve tvaru harmoniky, které průběžně přitlačujte na druhou polovinu. Tímto způsobem vznikne uzavřený knedlíček ve tvaru půlměsíčku s plochou spodní stranou a hřebínkem nahoře. Snažte se, aby v knedlíčku nezůstal přebytečný vzduch.
  8. V pánvi na středním plameni rozehřejte rostlinný olej a vložte knedlíčky plochou stranou dolů. Smažte, dokud není spodek knedlíčků zlatohnědý a křupavý, přibližně 5–7 minut.
  9. Do pánve přilijte 60–80 ml vody (dle velikosti pánve), zakryjte pokličkou a nechte 5 minut dusit. Poté pokličku odstraňte a nechte vodu zcela odpařit. Pánev odstavte z ohně.
  10. V misce připravte dip na namáčení knedlíčků: smíchejte sójovou omáčku s octem a sezamovým olejem.
  11. Hotové knedlíčky podávejte, dokud jsou ještě teplé. Servírujte ozdobené jarní cibulkou a praženým černým sezamem.
PRIMA TIP: Gyoza knedlíčky lze jednoduše naplnit i jiným masem dle vaší chuti – vyzkoušejte třeba kuřecí nebo krevety.

Vyzkoušejte také jarní závitky s chilli omáčkou podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Jarní závitky s chilli omáčkou

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Asijská kuchařka od Šona

Šon Chung Asijská kuchařka od Šona

Podle podtitulku Recepty z bister i kuchyní je okamžitě jasný autorův záměr – představit ta nejpopulárnější jídla z asijských podniků tak, abyste si je mohli snadno připravit i doma. Protagonista populárního YouTube kanálu Šonoviny TV totiž umí skvěle předat tajné triky, díky nimž už nebudou profi kung pao, pho bo nebo jarní závitky s autentickou chutí žádnou záhadou.

Vydalo nakladatelství Albatros.


Přečtěte si také

Recepty