Chuť Vietnamu

Xá xíu – Vietnamská vepřová pečeně na roštu

Moje hodnocení
16x

Představte si nádhernou pečínku s vůní kokosu a zázvoru, s lesklou lepkavou kůrkou a delikátním, chuťově výrazným masem, které překvapuje v každém soustu. Věnujte jí 15 minut, nechte ji dostatečně odpočinout a aplaus zařídí trouba. Plátky vepřového můžete podávat v křupavé bagetě bánh mi s bylinkami, v přehnuté placce bao s omáčkou nebo na dušené rýži se zeleninou vařenou v páře. Marináda skvěle ochutí i kuřecí křídla či stehna nebo vepřová žebírka.

4 porce
90 minut
vietnamská

Suroviny

Marináda

Glazura

  • med (nebo kokosový sirup, javorový sirup či sirup z agáve) 2 lžíce
  • zázvor (nastrouhaný) 1 lžička
  • voda (horká) 1 lžíce

Postup přípravy

  1. Vepřovou panenku dejte do skleněné nádoby s poklicí, plec nakrájejte na plátky silné asi 7,5 cm a vložte je do pekáče.
  2. V míse smíchejte všechny suroviny na marinádu. Zhruba 2 lžíce marinády odložte do misky, zakryjte ji potravinářskou fólií a uložte do lednice. Zbylou marinádu vetřete do masa a nechte ho odležet nejméně 8 hodin v lednici.
  3. Troubu předehřejte na 250 °C. Pekáč vyložte pečicím papírem a položte na něj kovový rošt. Na rošt dejte maso a do pekáče pod ním nalijte 1 hrnek vroucí vody, tím se nebude v pekáči připalovat odkapávající šťáva a zároveň se maso bude péct v páře. Pečte ho 25 minut. Maso obraťte a pečte ještě 15 minut.
  4. Mezitím smíchejte odloženou marinádu s medem nebo vybraným sirupem, nastrouhaným zázvorem a 1 lžící horké vody. Vzniklou glazurou potřete maso štětcem a pečte ho 10 minut. Pak ho znovu potřete a pečte dalších 5 minut. Pozor, ať se maso nespálí.
  5. Vyjměte pekáč z trouby, maso potřete ze všech stran glazurou a nechte ho ještě 10 minut odpočinout. Můžete ho podávat horké i studené.
PRIMA TIP: Sladce voňavé koření pěti vůní dodá masu pikantní švih. Koupíte ho jako hotovou směs, nebo si ji namíchejte doma z badyánu, fenyklu, skořice, hřebíčku a bílého pepře, případně můžete fenykl zaměnit za zázvor nebo kardamom. Pokud byste ho nesehnali, umelte najemno 2 hvězdičky badyánu. Ústřicovou omáčku můžete nahradit sójovou omáčkou. Nemáte-li rýžové víno Shaoxing, přidejte rýžový, sherry nebo jablečný ocet.

Vyzkoušejte také recept na oblíbené Bún bò Nam Bô podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Zdroj receptu

Chuť Vietnamu

Luu Uyen Chuť Vietnamu

Ze všech asijských kuchyní potřebujete na tu vietnamskou nejméně exotických surovin. Stačí jen pár specialit, které koupíte v každé večerce, a z běžných potravin vykouzlíte úžasně voňavé, hřejivé, syté a lahodné pokrmy. Podrobně popsaný postup vás povede krok za krokem. Autorka Luu Uyen spojuje své vietnamské kořeny a chuť dětství se zkušenostmi psaní o jídle. U každého receptu doporučuje různé variace tak, abyste mohli pokrm obměnit nebo uvařit z toho, co zrovna seženete. Vietnamské recepty jsou tak chutné díky vyvážení sladké, kyselé, slané, hořké, ostré a umami chuti a díky této knize se to perfektně naučíte.

Vydalo nakladatelství Slovart.


Přečtěte si také

Recepty

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů