Suroviny
- vepřová panenka (nebo plec) 450 g
Marináda
- cukr krupice 50 g
- sůl 2 lžičky
- koření pěti vůní 1 lžička
- bílý pepř (čerstvě namletý) 1/2 lžičky
- sezamový olej 1 lžička
- čínské rýžové víno (Shaoxing) 2 lžíce
- sójová omáčka 1 lžíce
- ústřicová omáčka 1 lžíce
- anglická hořčice 1 lžíce
- omáčka hoisin 1 lžíce
- kečup 2 lžičky
- sušený česnek (mletý) 1 lžička
- červené barvivo (lze vynechat) pár kapek
Glazura
Postup přípravy
- Vepřovou panenku dejte do skleněné nádoby s poklicí, plec nakrájejte na plátky silné asi 7,5 cm a vložte je do pekáče.
- V míse smíchejte všechny suroviny na marinádu. Zhruba 2 lžíce marinády odložte do misky, zakryjte ji potravinářskou fólií a uložte do lednice. Zbylou marinádu vetřete do masa a nechte ho odležet nejméně 8 hodin v lednici.
- Troubu předehřejte na 250 °C. Pekáč vyložte pečicím papírem a položte na něj kovový rošt. Na rošt dejte maso a do pekáče pod ním nalijte 1 hrnek vroucí vody, tím se nebude v pekáči připalovat odkapávající šťáva a zároveň se maso bude péct v páře. Pečte ho 25 minut. Maso obraťte a pečte ještě 15 minut.
- Mezitím smíchejte odloženou marinádu s medem nebo vybraným sirupem, nastrouhaným zázvorem a 1 lžící horké vody. Vzniklou glazurou potřete maso štětcem a pečte ho 10 minut. Pak ho znovu potřete a pečte dalších 5 minut. Pozor, ať se maso nespálí.
- Vyjměte pekáč z trouby, maso potřete ze všech stran glazurou a nechte ho ještě 10 minut odpočinout. Můžete ho podávat horké i studené.
PRIMA TIP: Sladce voňavé koření pěti vůní dodá masu pikantní švih. Koupíte ho jako hotovou směs, nebo si ji namíchejte doma z badyánu, fenyklu, skořice, hřebíčku a bílého pepře, případně můžete fenykl zaměnit za zázvor nebo kardamom. Pokud byste ho nesehnali, umelte najemno 2 hvězdičky badyánu. Ústřicovou omáčku můžete nahradit sójovou omáčkou. Nemáte-li rýžové víno Shaoxing, přidejte rýžový, sherry nebo jablečný ocet.
Vyzkoušejte také recept na oblíbené Bún bò Nam Bô podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE