Chuť Vietnamu

Xá xíu – Vietnamská vepřová pečeně na roštu

Moje hodnocení
1x

Představte si nádhernou pečínku s vůní kokosu a zázvoru, s lesklou lepkavou kůrkou a delikátním, chuťově výrazným masem, které překvapuje v každém soustu. Věnujte jí 15 minut, nechte ji dostatečně odpočinout a aplaus zařídí trouba. Plátky vepřového můžete podávat v křupavé bagetě bánh mi s bylinkami, v přehnuté placce bao s omáčkou nebo na dušené rýži se zeleninou vařenou v páře. Marináda skvěle ochutí i kuřecí křídla či stehna nebo vepřová žebírka.

4 porce
90 minut
větnamská

Suroviny

Marináda

Glazura

  • med (nebo kokosový sirup, javorový sirup či sirup z agáve) 2 lžíce
  • zázvor (nastrouhaný) 1 lžička
  • voda (horká) 1 lžíce

Postup přípravy

  1. Vepřovou panenku dejte do skleněné nádoby s poklicí, plec nakrájejte na plátky silné asi 7,5 cm a vložte je do pekáče.
  2. V míse smíchejte všechny suroviny na marinádu. Zhruba 2 lžíce marinády odložte do misky, zakryjte ji potravinářskou fólií a uložte do lednice. Zbylou marinádu vetřete do masa a nechte ho odležet nejméně 8 hodin v lednici.
  3. Troubu předehřejte na 250 °C. Pekáč vyložte pečicím papírem a položte na něj kovový rošt. Na rošt dejte maso a do pekáče pod ním nalijte 1 hrnek vroucí vody, tím se nebude v pekáči připalovat odkapávající šťáva a zároveň se maso bude péct v páře. Pečte ho 25 minut. Maso obraťte a pečte ještě 15 minut.
  4. Mezitím smíchejte odloženou marinádu s medem nebo vybraným sirupem, nastrouhaným zázvorem a 1 lžící horké vody. Vzniklou glazurou potřete maso štětcem a pečte ho 10 minut. Pak ho znovu potřete a pečte dalších 5 minut. Pozor, ať se maso nespálí.
  5. Vyjměte pekáč z trouby, maso potřete ze všech stran glazurou a nechte ho ještě 10 minut odpočinout. Můžete ho podávat horké i studené.
PRIMA TIP: Sladce voňavé koření pěti vůní dodá masu pikantní švih. Koupíte ho jako hotovou směs, nebo si ji namíchejte doma z badyánu, fenyklu, skořice, hřebíčku a bílého pepře, případně můžete fenykl zaměnit za zázvor nebo kardamom. Pokud byste ho nesehnali, umelte najemno 2 hvězdičky badyánu. Ústřicovou omáčku můžete nahradit sójovou omáčkou. Nemáte-li rýžové víno Shaoxing, přidejte rýžový, sherry nebo jablečný ocet.

Vyzkoušejte také recept na oblíbené Bún bò Nam Bô podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Chuť Vietnamu

Luu Uyen Chuť Vietnamu

Ze všech asijských kuchyní potřebujete na tu vietnamskou nejméně exotických surovin. Stačí jen pár specialit, které koupíte v každé večerce, a z běžných potravin vykouzlíte úžasně voňavé, hřejivé, syté a lahodné pokrmy. Podrobně popsaný postup vás povede krok za krokem. Autorka Luu Uyen spojuje své vietnamské kořeny a chuť dětství se zkušenostmi psaní o jídle. U každého receptu doporučuje různé variace tak, abyste mohli pokrm obměnit nebo uvařit z toho, co zrovna seženete. Vietnamské recepty jsou tak chutné díky vyvážení sladké, kyselé, slané, hořké, ostré a umami chuti a díky této knize se to perfektně naučíte.

Vydalo nakladatelství Slovart.


Přečtěte si také

Recepty