Nem cuốn – vietnamské letní závitky jsou ideální lehkou večeří nebo svěží svačinkou

Moje hodnocení
2x

„Vietnamské letní závitky jsou tak trochu uměleckým dílem a chutnat vám budou nejen v létě, ale po celý rok. Jsou balené v rýžovém papíře, na rozdíl od těch jarních nejsou smažené, a jsou tak ideální svačinkou či zdravou večeří, která je i pastvou pro oči. Můžete si do nich přidat oblíbenou zeleninu, maso nebo třeba mořské plody,“ říká šéfkuchař Nguyen Van Binh z Tom restaurantu ve Zlíně, který vám přináší recept na své oblíbené Nem cuốn se zálivkou.

10 porcí
60 minut
vietnamská

Závitky

Omáčka

Postup přípravy

  1. Vejce rozklepněte do hrníčku, vidličkou je rozšlehejte, osolte a opepřete. Následně je vlijte na pánev a na mírném plameni opékejte. Omeletu obraťte a osmažte i z druhé strany. Hotovou omeletu srolujte a nakrájejte na nudličky.
  2. Mango a okurku oloupejte a nakrájejte na tenké nudličky, salát natrhejte na menší kousky.
  3. Dejte vařit dva hrnce s vodou. V jednom uvařte podle návodu rýžové nudle, pak je propláchněte studenou vodou a pokapejte olejem, aby se neslepily.
  4. Ve druhém hrnci spařte krevety. Stačí je vařit krátce, aby zrůžověly (syrové jsou šedivé) a poté je vyndejte. Následně je připravte tak, že nejprve odtrhnete hlavičku a odstraníte končetiny. Směrem od břicha odloupněte krunýř. Kreveta má na zádech střívko (většinou je vidět už zvenku), a to je potřeba vyndat tak, že naříznete hřbet do hloubky střívka, což je asi 1–2 mm, to pak vyjměte a krevetu opláchněte.
  5. Na sporák postavte pánev, nalijte do ní teplou vodu a nechte ji mírně zahřívat. Měla by být dostatečně horká, ale zároveň byste se neměli popálit. Do vody položte na chvíli rýžový papír až změkne, vyndejte ho a rozložte na pracovní plochu.
  6. Suroviny pokládejte na střed rýžového papíru do jedné linie: salát, snítku koriandru, na ně krevety, omeletu, mango, okurku, arašídy a rýžové nudle.
  7. Vršek a spodek papíru zahněte směrem k náplni a poté vše zabalte. Snažte se závitek trochu utáhnout, aby všechny suroviny dobře držely pohromadě. Hotové závitky vyskládejte na talíř a podávejte k nim dip či zálivku.
  8. Zálivka: Do misky prolisujte česnek, přidejte nasekanou chilli papričku, nadrobno nakrájený ananas, cukr, rybí omáčku, šťávu z limetky a kolečka mrkve na ozdobu. Vše zalijte vroucí vodou, promíchejte a nechte chvíli odstát.

Ochutnejte pravou Asii

Tom restaurant najdete v krásně zrekonstruovaném Obchodním domě Zlín. Pochutnat si tady můžete na některém z více než 60 tradičních pokrmů toho nejlepšího z vietnamské, japonské a thajské kuchyně. K jejich přípravě využívá šéfkuchař a jeho tým ty nejčerstvější suroviny dostupné na trhu a vy si k nim můžete dopřát domácí limonády či speciální drink podniku namíchaný barmany. Více na www.tom-restaurant.cz

Vyzkoušejte letní vietnamské závitky podle návodného videoreceptu

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Klára Michalová

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH Klára Michalová

Přečtěte si také

Recepty