Závitky
- rýžový papír 20 ks
- rýžové nudle (tenké, Bún) 1 balení
- sezamový olej
- salátová okurka 1 ks
- koriandr 1 svazek
- vejce 6 ks
- krevety 60 ks (nebo 30 podélně rozkrojených)
- ledový salát
- mango 1 ks
- pražené nesolené arašídy
Omáčka
- rybí omáčka 4 lžíce
- ananas (čerstvý) 20 g
- limetka 1/2 ks
- třtinový cukr 3 lžičky
- česnek 3 stroužky
- červená chilli paprička (čerstvá)
- voda (horká) 250 ml
Postup přípravy
- Vejce rozklepněte do hrníčku, vidličkou je rozšlehejte, osolte a opepřete. Následně je vlijte na pánev a na mírném plameni opékejte. Omeletu obraťte a osmažte i z druhé strany. Hotovou omeletu srolujte a nakrájejte na nudličky.
- Mango a okurku oloupejte a nakrájejte na tenké nudličky, salát natrhejte na menší kousky.
- Dejte vařit dva hrnce s vodou. V jednom uvařte podle návodu rýžové nudle, pak je propláchněte studenou vodou a pokapejte olejem, aby se neslepily.
- Ve druhém hrnci spařte krevety. Stačí je vařit krátce, aby zrůžověly (syrové jsou šedivé) a poté je vyndejte. Následně je připravte tak, že nejprve odtrhnete hlavičku a odstraníte končetiny. Směrem od břicha odloupněte krunýř. Kreveta má na zádech střívko (většinou je vidět už zvenku), a to je potřeba vyndat tak, že naříznete hřbet do hloubky střívka, což je asi 1–2 mm, to pak vyjměte a krevetu opláchněte.
- Na sporák postavte pánev, nalijte do ní teplou vodu a nechte ji mírně zahřívat. Měla by být dostatečně horká, ale zároveň byste se neměli popálit. Do vody položte na chvíli rýžový papír až změkne, vyndejte ho a rozložte na pracovní plochu.
- Suroviny pokládejte na střed rýžového papíru do jedné linie: salát, snítku koriandru, na ně krevety, omeletu, mango, okurku, arašídy a rýžové nudle.
- Vršek a spodek papíru zahněte směrem k náplni a poté vše zabalte. Snažte se závitek trochu utáhnout, aby všechny suroviny dobře držely pohromadě. Hotové závitky vyskládejte na talíř a podávejte k nim dip či zálivku.
- Zálivka: Do misky prolisujte česnek, přidejte nasekanou chilli papričku, nadrobno nakrájený ananas, cukr, rybí omáčku, šťávu z limetky a kolečka mrkve na ozdobu. Vše zalijte vroucí vodou, promíchejte a nechte chvíli odstát.
Ochutnejte pravou Asii
Tom restaurant najdete v krásně zrekonstruovaném Obchodním domě Zlín. Pochutnat si tady můžete na některém z více než 60 tradičních pokrmů toho nejlepšího z vietnamské, japonské a thajské kuchyně. K jejich přípravě využívá šéfkuchař a jeho tým ty nejčerstvější suroviny dostupné na trhu a vy si k nim můžete dopřát domácí limonády či speciální drink podniku namíchaný barmany. Více na www.tom-restaurant.cz
Vyzkoušejte letní vietnamské závitky podle návodného videoreceptu