Placičky
- mleté vepřové maso 750 g
- cukr krupice 50 g
- voda 4 a ½ lžíce
- česnek (najemno nakrájený) 1 a ½ lžíce
- šalotka (nadrobno nakrájená) 2 ks
- citronová tráva (jen bílá část, nadrobno nakrájená) 2–3 stonky
- rybí omáčka 2 lžíce
- ústřicová omáčka 2 lžíce
- pepř (čerstvě namletý)
Omáčka
- limetková šťáva 60 ml
- cukr krupice 1 a ½ lžíce
- voda 175 ml
- rybí omáčka 2 a ½ lžíce
- česnek (nadrobno nakrájený) 1 lžíce
- mrkev (nakrájená na tenké plátky, nudličky nebo nastrouhaná)
Dokončení
- skleněné nudle
- hlávkový salát (listy)
- koriandr (lístky)
- máta (lístky)
Postup přípravy
- Do kastrůlku dejte vařit cukr se 3 lžícemi vody. Až se cukr rozpustí, nechte bublat na mírném stupni, až vznikne tmavší karamel. Sundejte z plotýnky a opatrně vmíchejte zbylou lžíci a půl vody. Dejte stranou.
- V míse promíchejte mleté maso, karamel a ostatní přísady. Důkladně promíchejte. Nechte stranou stát 10 až 15 minut nebo 1 až 2 hodiny v ledničce, aby se chutě promísily.
- Mezitím připravte omáčku k namáčení. Prošlehejte limetovou šťávu, cukr, vodu a rybí omáčku, dochuťte a vmíchejte česnek a mrkev. Dejte stranou.
- Nudle připravte podle návodu na obalu. Salát rozdělte na listy, z bylinek otrhejte lístky. Z odpočaté masové směsi vytvořte malé placičky a rozpalte gril.
- Placičky ogrilujte ze všech stran, namočte je do omáčky a podávejte se skleněnými nudlemi, listy salátu a bylinek.
PRIMA TIP: Pokud se vám nedaří sehnat citronovou trávu (citronelu), nezoufejte a nahraďte ji jemně nastrouhanou kůrou z chemicky neošetřené limety nebo citronu.
Vietnamské grilované karbanátky z mletého masa ve stylu Bún ch Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD
Další originální recepty na grilované dobroty, které rozšíří váš letní repertoár, najdete v novém čísle časopisu Prima FRESH
Vyzkoušejte i tradiční kapustové karbanátky podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE