Suroviny
- arašídy (nesolené) 1 velká hrst
- bílé zelí 1/4 hlávky
- máta 1 svazek
- asijská bazalka 1/2 svazku
- jarní cibulka 4 ks
- ledový salát 1/2 hlávky
- sójové klíčky 200 g
- salátová okurka 1/2 ks
- mrkev 2 ks
- rýžové nudle (Bún, tenké) 150 g
- tygří krevety (velké, syrové, neloupané) 8 ks
- vepřový bůček (bez kůže) 200 g
- cibule 1 ks
- hoisin omáčka 4 lžíce
Zálivka
- červená chilli paprička 3 ks
- třtinový cukr (zlatý) 2 vrchovaté lžíce
- rýžový ocet 2 lžíce
- rybí omáčka 4 lžíce
- limetka 2 ks
Postup přípravy
- Nejprve připravte velkou sklenici od zavařeniny se zálivkou. Nadrobno nakrájejte 2 chilli papričky a dejte je do sklenice spolu s cukrem, octem, rybí omáčkou, limetovou šťávou a 100 ml vroucí vody. Víčko pevně uzavřete a obsah sklenice důkladně protřepejte, až se cukr rozpustí a vše se spojí.
- Arašídy opražte nasucho na pánvi, rozdrťte je v hmoždíři nahrubo a dejte je do misky. Zelí nakrájejte na velmi tenké proužky a v misce dobře promačkejte a prohněťte se 4 lžícemi zálivky a dalším střikem octa. Lístky máty a bazalky otrhejte rovnou do misky se studenou vodou. Očistěte a na jemné plátky nakrájejte jarní cibulku a zbylou chilli papričku, na tenké proužky rozkrájejte ledový salát a všechno to dejte na talířek spolu s fazolovými klíčky. Okurku podélně rozpulte a lžičkou vydlabejte střední část se semínky, pak okurku nakrájejte na tenké plátky. Mrkev oloupejte a nastrouhejte do další misky.
- Na nudle nalijte vroucí vodu, přikryjte je a nechte sáknout 5 minut, nebo dokud nezvláční, pak je sceďte a propláchněte studenou vodou.
- Krevety oloupejte, ocásky jim ponechte, nožem je rozkrojte ve hřbetní části, vytáhněte žilky a krevety rozložte jako knihu. Bůček nasekejte nadrobno a osmažte ho v rozpálené pánvi dozlatova. Mezitím oloupejte cibuli a nakrájejte ji na tenké plátky, pak přidejte do pánve. Za stálého promíchávání smažte 5 minut, pak přihoďte krevety. Smažte ještě pár minut, pro lesk zakapejte omáčkou hoisin a vše vsypte na talíř.
- Všechny přísady rozestavte doprostřed stolu včetně sklenice se zálivkou a čtyřmi velkými miskami a nechte každého, aby si sám sestavil svou úžasnou misku s Bún chả.
Vyzkoušejte také tradiční recept na Bún chả podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Bún chả – grilovaný vietnamský bůček