Suroviny
- kukuřičná mouka (např. PAN) 200 g
- voda 268 ml
- sůl 6 g
- hrášek 200 g
- thajská bazalka 80 g
- máta 40 g
- máslo 160 g
- medvědí česnek 160 g
- červené zelí 100 g
- edamame boby 60 g
- rýžový ocet (japonský na sushi) 100 ml
- řasa wakame (goma) 40 g
- jehněčí hřbet 160 g
- maldonská sůl 4 g
Postup přípravy:
- Nejprve připravte přírodní barvivo z medvědího česneku. Do mixéru dejte medvědí česnek a přidejte vodu. Mixujte dohladka. Hotovou směs smíchejte s kukuřičnou moukou a vytvořte těsto, které nechte chvíli odpočinout.
- Mezitím blanšírujte hrášek ve vroucí vodě na 30 vteřin a hned ho zchlaďte ve studené vodě s ledem – aby se zachovala krásná zelená barva. Hrášek přendejte do mixéru a společně s thajskou bazalkou a mátou mixujte. Postupně k hrášku zašlehejte vychlazené máslo, abyste docílili jemné a hebké konzistence. Směs dochuťte solí a propasírujte přes jemné síto.
- Červené zelí nakrájejte pomocí mandolíny nebo nože na tenké plátky. Zelí přendejte do vakuovacího nebo zipového sáčku a zalijte sushi octem, společně krátce promasírujte a nechte proležet.
- Jehněčí hřbet očistěte, osolte a na rozpálené pánvi opečte ze všech stran. Opečené maso přendejte na plech a dejte dopéct do předehřáté trouby na 180 °C na 5 minut. Když se peče maso v troubě, připravte placky arepas. Odpočinuté těsto vyválejte na plát a pomocí kroužku vykrojte kolečka, která usmažte na oleji z obou stran.
- Usmažené arepas přendejte na připravený plech s kuchyňskými utěrkami, abyste je zbavili přebytečného oleje. Hotové jehněčí vyndejte z trouby a ještě chvíli nechte odpočinout, aby v něm zůstala veškerá šťáva a nevytekla při krájení.
- Arepas potřete hráškovou pastou a na tu dále skládejte naložené červené zelí, wakame řasy, edamame a na tenké plátky nakrájený jehněčí hřbet. Nakonec maso posypte maldonskou vločkovou solí.

Venezuelské placky arepas smedvědím česnekem a jehněčím hřbetem podle receptu ze SenSa Bistro Zdroj: SenSa Bistro
Neodolatelná fúze v centru Prahy
Pražské SenSa Bistro najdete na adrese Senovážná 8. Můžete sem zajít na příjemné obědové menu, vychutnat si sezónní nabídky i propracované večerní menu, které snoubí to nejlepší z jihoamerické a asijské kuchyně. Těšte se na útulný interiér, pozorný servis a otevřenou kuchyni.
Hodil by se vám recept na další placky? Pusťte si tento videorecept
Kompletní recept najdete ZDE: Cuketové placky s jogurtovým dipem
Nebo vyzkoušejte další recepty s jehněčím masem: