zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Dušené jehněčí v mléce z Černé Hory
Autor: Marek Kučera Dušené jehněčí v mléce z Černé Hory

Dušené jehněčí v mléce z Černé Hory

Hodnoceno: 4x
Kombinace jehněčího a mléka je známá i z italské a francouzské kuchyně, zjemní se chuť a zvláční maso, ale stejně komplexní jako jednoduchý recept z nádherné, hornaté a málo známé republiky opravdu stojí za vyzkoušení. Podobně jako guláš nestojí za to dělat ho v malém množství, vychutnejte si ho se širší rodinou či hosty tak, jako to dělají v hrdém, leč pohostinném Montenegru.
nad 2 hodiny
10–12 porcí

reklama

Postup

  1. Maso nakrájejte na malé kousky, asi jako na ragú. Vsypte je do širokého silnostěnného kastrolu, ideálně litinového. Přidejte oloupané stroužky česneku, většinu nakrájených bylinek, sůl a pepř.
  2. Vše zalijte takovým množstvím mléka, aby bylo maso pokryté. Přidejte mrkev nakrájenou na podélné proužky a nakrájenou petržel podle chuti. Kastrol přikryjte a na nízkém stupni vařte asi hodinu. Můžete také dusit v troubě při cca 160 °C.
  3. Oloupané brambory nakrájejte na větší kousky, vsypte je do velkého pekáče nebo formy, které se dají přikrýt. Brambory v ní promíchejte s trochou oleje a zbylými nakrájenými bylinkami. Troubu předehřejte nebo zvyšte její teplotu na 220 °C.
  4. Opatrně přesuňte maso v mléce z kastrolu do nádoby s bramborami, promíchejte, nádobu přikryjte a maso s bramborami pečte ještě asi hodinu. Zhruba 10 minut před koncem pečení nádobu odkryjte, aby pokrm hezky zezlátl. Podávejte ozdobené petrželkou.
Dušené jehněčí v mléce z Černé Hory
Autor: Marek Kučera Dušené jehněčí v mléce z Černé Hory

ČERNOHORSKÁ KUCHYNĚ

Území, známé také jako Montenegro, obývá sice jen něco přes půl milionu obyvatel, ale dějinné zvraty, jimiž procházelo, jsou takřka epické. Nicméně roku 2006 konečně získala Černá Hora nezávislost. Je to místo proslulé národní hrdostí, příkladnou ochranou přírody a řadou specifik. Kromě několika exjugoslávských republik sousedí také s Albánií a patří mu kousek jaderského pobřeží. To vše ovlivňuje i kuchyni, která je u moře podobná středomořské (třeba v podobě salátu z chobotniček či olihní), v hornatém vnitrozemí jiná, jak dokazuje výše uvedený recept, o něž se Černohorci dělí s Albánci.

Prostá, místní a jednoduchá, tak návštěvníci charakterizují tamní jídla. Běžně se tu setkáte také s mnoha jídly procházejícími celý Balkán, například čevapi či směsí mořských plodů, buzarou, ale unikátní krása Černé Hory a kvalita tamních potravin se vždy postarají o výjimečný zážitek.  

reklama