Suroviny
- cuketa 1,5 kg
 - vejce 2–3 ks
 - hladká mouka 100–150 g
 - majoránka 1 zarovnaná lžička
 - oregano 1 zarovnaná lžička
 - česnek 2 větší stroužky
 - olej (slunečnicový nebo řepkový, na smažení)
 - sůl
 - čerstvě namletý pepř
 
Jogurtový dip
- bílý jogurt (farmářský) 150 g
 - pažitka hrst
 - hladkolistá petržel hrst
 - sůl
 - čerstvě namletý pepř
 
Postup přípravy
- Cuketu pořádne omyjte, nastrouhejte najemno, přidejte k ní asi zarovnanou lžičku soli a promíchejte.
 - Směs cukety a soli nechte 15 minut odležet, aby cuketa pustila vodu. Rukou pak cuketu „vyždímejte“ od přebytečné vody a dejte do čisté misky.
 - Přidejte vajíčka, mouku, prolisovaný česnek, majoránku, oregano, pepř, sůl (s tou už opatrně) a promíchejte. Vajíček a mouky dávejte vždycky na začátek méně a postupně přidávejte podle potřeby a konzistence. Každá cuketa je jiná, pouští jiné množství tekutiny a nejde proto úplně přesně odhadnout potřebnou gramáž.
 - Rozpalte pánev s olejem na střední stupeň, udělejte zkušební placku a ochutnejte ji. Těsto by mělo být spíš hustší, krásně kompaktní a na pánvi by se nemělo trhat. Pokud je řídké, přidejte ještě mouku, pokud se na pánvi bude trhat, přidejte do těsta ještě vejce.
 - Ve chvíli, kdy má těsto ideální konzistenci a chuť, začněte pomocí lžíce vytvářet placky. Doporučuji smažit na středním stupni, aby se placky propekly uvnitř a zároveň byly krásně dozlatova.
 - Je lepší dát do pánve větší množství oleje tak, aby se placky smažily rovnoměrně. Hotové placky odkládejte na papírové kuchyňské utěrky, ať se zbavíte přebytečného oleje.
 - Mezi smažením placek smíchejte jogurt s najemno nasekanou pažitkou a petrželkou, pepřem a trochou soli. Placky pak nechte lehce vystydnout a namáčejte do připraveného dipu.
 
Vyzkoušejte také recept na křupavé bramboráky podle Romana Vaňka. Pomůže vám s tím návodný videorecept
Kompletní recept najdete ZDE: Nejlepší recept na křupavé bramboráky podle Romana Vaňka