Kotlety
- jehněčí kotlety 6 ks
- olej (kvalitní nefiltrovaný)
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- rozmarýn
Gratinované brambory
- brambory 5 velkých ks
- olej
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- strouhaný parmazán
K servírování
- růžičková kapusta 300 g
- sůl
- mrkev 3 ks
- přepuštěné máslo
- anglická slanina 5 plátků
- šalotka 1 ks
- pancetta 5 plátků
- šťáva z masa (zredukovaná)
Postup přípravy
- Jehněčí kotlety lehce osolte, opepřete, potřete lehce olejem a přidejte rozmarýn. Takto nechte cca 1 hodinu odpočinout v lednici, aby se propojily chutě. Poté kotlety zatáhněte ze všech stran na pánvi na oleji a dejte opět do lednice vychladnout.
- Brambory zbavte slupky a nakrájejte na velmi tenké plátky. Vymažte pekáč olejem a brambory skládejte do vrstev. Nejprve dejte vrstvu nakrájených brambor, osolte, posypte parmazánem, opepřete a opět dejte brambory a postup opakujte, dokud není pekáček plný. Zakončete vrstvou parmazánu na povrchu. Dejte péct do trouby na 190 °C na cca 45 minut.
- Očistěte kapustičky. Nechte pár lístků na servírování a zbytek rozřízněte na poloviny.
- Připravte plech s pečicím papírem a nasypte na něj velké množství soli. Na sůl poklaďte omytou mrkev a dejte do trouby péct.
- Vychlazené kotlety dejte do vakuovacího sáčku spolu s větvičkou rozmarýnu a malým množstvím olivového oleje. Zavakuujte a připravte metodou sous-vide při teplotě 57 °C cca 2 hodiny.
- Do hrnce dejte přepuštěné máslo a orestujte na kostičky nakrájenou slaninu, přidejte najemno nakrájenou šalotku a kapustičky. Nechte stranou na servírování.
- Připravte plátky pancetty a dejte je v zapékací misce do trouby opéct dokřupava. Poté je použijte k servírování jako chipsy.
- Nakonec připravte talíř a naservírujte na něj gratinované brambory, opečenou rozpůlenou mrkev, kotlety, osolte, přidejte opečenou pancettu, směs s kapustičkami, sos a lístky kapustiček.
- PRIMA TIP: Podrobné recepty z pořadu VE VARU najdete pohromadě ZDE
- Celé epizody pořadu VE VARU můžete shlédnout na prima+ ZDE