Suroviny
- olivový olej 1 lžíce
- jehněčí maso (jehněčí krk nakrájený na 3cm kostky) 1 kg
- máslo 20 g
- mletý zázvor 1/2 lžičky
- mletá skořice 1/2 lžičky
- cibule (nakrájená na tenká kolečka) 1 ks
- koriandr (čerstvý,najemno nakrájené umyté kořínky, nahrubo nakrájené lístky) 1 hrst
- šafrán (namočená ve 2 lžičkách horké vody) špetka
- sušené meruňky 200 g
- harissa 2 lžíce
- loupané mandle (opražené ) 80 g
K podávání
- kuskus
- sezamová semínka (opražená )
Postup přípravy
- V POMALÉM HRNCI: V pánvi rozehřejte olej na středně vysokou teplotu. Jehněčí maso osolte a opepřete. Postupně pečte maso, vždy 5 minut dozlatova. Dejte do pomalého hrnce.
- Snižte teplotu v pánvi na střední, přidejte máslo, zázvor, skořici, cibuli a kořínky koriandru. Smažte 3 minuty, dokud cibule lehce nezměkne. Přemístěte do pomalého hrnce.
- Přimíchejte šafrán včetně vody, meruňky, pastu harissa a 125 ml vody. Vařte 7 hodin na nízkém stupni, dokud maso nezměkne.
- Přidejte lístky koriandru a mandle a podávejte ozdobené sezamovými semínky s kuskusem.
- NA SPORÁKU: Ve velkém hrnci rozehřejte olej na středně vysokou teplotu. Jehněčí maso osolte a opepřete. Postupně pečte maso, vždy 5 minut dozlatova. Dejte maso stranou.
- Snižte teplotu na střední, přidejte máslo, zázvor, skořici, cibuli a kořínky koriandru. Smažte 3 minuty, dokud cibule lehce nezměkne. Přimíchejte šafrán včetně vody, meruňky, pastu harissa, maso a 250 ml vody. Přiveďte k varu a poté snižte teplotu na nízkou. Přiklopte pokličkou a nechte 2 hodiny mírně vařit, dokud maso nezměkne. Občas promíchejte.
- Přidejte lístky koriandru a mandle a podávejte ozdobené sezamovými semínky s kuskusem.
Marocký jehněčí tažín s harissou a meruňkami z pomalého hrnce Zdroj: Zdravá jídla z pomalého hrnce