Michaela Luňáčková

Jehněčí kotletky v bylinkové chimichurri omáčce

Moje hodnocení
3x

Zpravidla se grilované maso podává s přílohou a omáčkou zvlášť, v tomto případě putují opečené kotletky z pánve rovnou do zelené argentinské omáčky. Horké maso natáhne vůně a chuť čerstvě nasekaných bylinek, citronu, česneku a olivového oleje a za pár minut se odleží do excelentní měkkosti. Kapary se postarají o překvapivě nakyslý tón, který jehněčímu obzvlášť sluší. Servírujte se zeleninovým salátem, zeleninovými hranolky či pyré.

4 porce
30 minut

Suroviny

  • jehněčí kotletky 12 ks
  • hladkolistá petržel 1 hrnek
  • lístky máty 1/2 hrnku
  • šťáva z 1 citronu
  • kapary 1 lžíce
  • chilli vločky podle chuti 1/4 lžičky
  • česnek 2 stroužky
  • cibule (malá cibule) 1 ks
  • olivový olej 1/2 hrnku
  • sůl (sůl a čerstvě namletý pepř)

Postup přípravy

  1. Maso očistěte, osolte z obou stran a nechte odpočinout alespoň 20–30 minut, až získá pokojovou teplotu.
  2. Mezitím připravte chimichurri omáčku. Do nádoby mixéru na smoothie dejte petrželku, mátu, citronovou šťávu, kapary a podle chuti chilli vločky. Česnek a cibuli oloupejte, pokrájejte nahrubo a přidejte k ostatním surovinám. Rozmixujte dohladka. Za stálého mixování přilévejte postupně většinu oleje. Chimichurri omáčku vlijte do velkého hlubšího talíře, do kterého se vejdou všechny kotletky.
  3. Větší pánev rozehřejte na středním stupni. Maso zlehka potřete zbylým olejem a pečte v horké pánvi dorůžova zhruba 2–3 minuty z každé strany. Opečené kotletky ihned vložte do omáčky a lžící přes ně přelijte omáčku tak, aby maso zcela pokryla. Nechte alespoň 5 minut odpočinout a podávejte. Na talíři osolte a opepřete.

PRIMA TIP: Kapary můžete koupit čerstvé, naložené v oleji nebo v solném nálevu. Ty namočte alespoň na 10 minut do studené vody, abyste zmírnili jejich slanost. Pak je opláchněte a použijte.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Michaela Luňáčková

Yummy Paleo Michaela Luňáčková

Jak jíst zdravě a chutně a co je vlastně opravdu zdravé? Takové dotazy si kladla Michaela Luňáčková po narození dcery, a tak se pustila do hledání informací a zkoušení receptů. Před šesti lety spustila blog Yummy Mummy Foodie, který v roce 2019 přejmenovala na Yummy Paleo. Název, a hlavně obsah přesněji vystihuje její cestu k zdravému životnímu stylu. Své poznatky o výběru prospěšných potravin pro tělo i duši shrnuje v kuchařce Na celý život. Podtitul Kniha plná opravdového jídla a zdraví dává tušit, že se dozvíte spoustu zajímavých informací o zdraví, vlivu potravin na náš organismus a způsobech úpravy surovin. Sto receptů ukazuje lahodný způsob, jak zkusit celosvětový trend Whole30, 30denní stravování bez mouky, mléka, cukru, luštěnin, pseudoobilovin, průmyslově zpracovaných potravin a alkoholu. Program Whole30 nevznikl za účelem hubnutí, ale pro očistu těla, léčbu různých autoimunitních onemocnění, zmírnění stresu i nezdravých civilizačních návyků. Ideální váha je příjemným vedlejším efektem. Pečlivě vypěstované, lokální, sezonní potraviny (zelenina, ovoce, bio maso a zdravé tuky) a ořechy tvoří základ této lahodné kuchařky i moderního paleo stravování.

www.yummypaleo.cz


Přečtěte si také

Recepty