Tomáš Kunovský

Jehněčí kýta na bylinkách s pikantními bramborami batata harra

Moje hodnocení
17x

V posledních letech zažívá jehněčí maso velký comeback do českých a moravských kuchyní. Na našich stolech ho rádi vidí i odborníci na zdravou výživu. Existuje spoustu receptů, jak si jehněčí maso připravit. Zkuste třeba zajímavý recept od valašského šéfkuchaře Tomáše Kunovského.

4 porce
90 minut

Maso

Brambory

„U nás v Beskydech mělo pastevectví ovcí odjakživa silnou tradici a jehněčí maso bylo pro naše předky tradiční součástí stravy. V posledních letech se opět zlepšuje jeho dostupnost. A protože se jedná o ‚mladé maso, které, podobně jako telecí nebo králičí, vřele doporučují i odborníci na zdravou výživu, je mezi lidmi čím dál oblíbenější. Není divu, když se správně připraví, je jemné a křehké, navíc obsahuje vysoce kvalitní bílkoviny, vitamíny a minerály – například selen a železo,“ upozorňuje Tomáš Kunovský, šéfkuchař Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích, kde jsou pokrmy z jehněčího masa ve stálé nabídce.

„Místo klasických brambor vyzkoušejte jako nevšední přílohu batata harra. Tato pikantní libanonská úprava brambor ochucených česnekem a chilli k jehněčímu skvěle ladí a potěší milovníky pikantnější kuchyně,“ doporučuje Tomáš Kunovský.

Postup přípravy

  1. Jehněčí kýtu prošpikujte celou skořicí a tymiánem a vmasírujte směs ostatních koření (uzená paprika, fenykl, hřebíček, kajenský pepř, sůl), které předtím rozdrťte v hmoždíři.
  2. Cibuli oloupejte a nahrubo nasekejte. Totéž udělejte s očištěnou zeleninou. Olej spolu s máslem zahřejte a orestujte na něm cibuli, přidejte nasekanou zeleninu, celerovou nať a med.
  3. Jakmile cibule zesklovatí a zelenina je lehce orestovaná, přidejte maso a ještě zprudka asi 5 minut restujte.
  4. Maso i se zeleninou přesuňte do pekáče a pečte ve vyhřáté troubě asi 45 minut na 180 °C.
  5. Před podáváním vyjměte z masa skořici a tymián a nakrájejte ho na plátky. Maso by mělo být na řezu růžové.
  6. Na přílohu na másle orestujte česnek a chilli. Zakápněte citronovou šťávou a přidejte syrové neloupané brambory nakrájené na silnější půlkolečka. Nechte v troubě upéct doměkka. Na závěr přidejte lístky koriandru a promíchejte.

PRIMA TIP OD ŠÉFKUCHAŘE: „Při podávání naservírujte na talíř nejprve brambory batata harra, přiložte pečenou zeleninu a poté plátky jehněčí kýty. Na závěr přelijte výpekem,“ radí Tomáš Kunovský. „Pokud nemáte rádi specifickou chuť koriandrových lístků, můžete je nahradit univerzálnější naťovou petrželí.“

Zdroj receptu

Tomáš Kunovský


Přečtěte si také

Recepty

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů