Tomáš Kunovský

Jehněčí kýta na bylinkách s pikantními bramborami batata harra

Moje hodnocení
4x

V posledních letech zažívá jehněčí maso velký comeback do českých a moravských kuchyní. Na našich stolech ho rádi vidí i odborníci na zdravou výživu. Existuje spoustu receptů, jak si jehněčí maso připravit. Zkuste třeba zajímavý recept od valašského šéfkuchaře Tomáše Kunovského.

4 porce
90 minut

Maso

  • jehněčí kýta 800 g
  • cibule 1 ks
  • mrkev 1 ks
  • petržel 1 ks
  • celerová nať 150 g
  • olivový olej 6 lžic
  • máslo 100 g
  • uzená paprika 1 lžíce
  • fenyklová semínka 1 lžíce
  • med 2 lžíce
  • celá skořice 3 svitky
  • kajenský pepř 1 lžička
  • drcený hřebíček 1 lžička
  • sušený tymián (tymián) 30 g
  • sůl 20 g

Brambory

„U nás v Beskydech mělo pastevectví ovcí odjakživa silnou tradici a jehněčí maso bylo pro naše předky tradiční součástí stravy. V posledních letech se opět zlepšuje jeho dostupnost. A protože se jedná o ‚mladé maso, které, podobně jako telecí nebo králičí, vřele doporučují i odborníci na zdravou výživu, je mezi lidmi čím dál oblíbenější. Není divu, když se správně připraví, je jemné a křehké, navíc obsahuje vysoce kvalitní bílkoviny, vitamíny a minerály – například selen a železo,“ upozorňuje Tomáš Kunovský, šéfkuchař Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích, kde jsou pokrmy z jehněčího masa ve stálé nabídce.

„Místo klasických brambor vyzkoušejte jako nevšední přílohu batata harra. Tato pikantní libanonská úprava brambor ochucených česnekem a chilli k jehněčímu skvěle ladí a potěší milovníky pikantnější kuchyně,“ doporučuje Tomáš Kunovský.

Postup přípravy

  1. Jehněčí kýtu prošpikujte celou skořicí a tymiánem a vmasírujte směs ostatních koření (uzená paprika, fenykl, hřebíček, kajenský pepř, sůl), které předtím rozdrťte v hmoždíři.
  2. Cibuli oloupejte a nahrubo nasekejte. Totéž udělejte s očištěnou zeleninou. Olej spolu s máslem zahřejte a orestujte na něm cibuli, přidejte nasekanou zeleninu, celerovou nať a med.
  3. Jakmile cibule zesklovatí a zelenina je lehce orestovaná, přidejte maso a ještě zprudka asi 5 minut restujte.
  4. Maso i se zeleninou přesuňte do pekáče a pečte ve vyhřáté troubě asi 45 minut na 180 °C.
  5. Před podáváním vyjměte z masa skořici a tymián a nakrájejte ho na plátky. Maso by mělo být na řezu růžové.
  6. Na přílohu na másle orestujte česnek a chilli. Zakápněte citronovou šťávou a přidejte syrové neloupané brambory nakrájené na silnější půlkolečka. Nechte v troubě upéct doměkka. Na závěr přidejte lístky koriandru a promíchejte.

PRIMA TIP OD ŠÉFKUCHAŘE: „Při podávání naservírujte na talíř nejprve brambory batata harra, přiložte pečenou zeleninu a poté plátky jehněčí kýty. Na závěr přelijte výpekem,“ radí Tomáš Kunovský. „Pokud nemáte rádi specifickou chuť koriandrových lístků, můžete je nahradit univerzálnější naťovou petrželí.“

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Tomáš Kunovský


Přečtěte si také

Recepty