Maso
- jehněčí kýta 800 g
- cibule 1 ks
- mrkev 1 ks
- petržel 1 ks
- celerová nať 150 g
- olivový olej 6 lžic
- máslo 100 g
- uzená paprika 1 lžíce
- fenyklová semínka 1 lžíce
- med 2 lžíce
- celá skořice 3 svitky
- drcený hřebíček 1 lžička
- sušený tymián 30 g
- kajenský pepř 1 lžička
- sůl 20 g
Brambory
- brambory 600 g
- šalotka 2 ks
- česnek 3 stroužky
- citronová šťáva 1 lžíce
- chilli (mleté ) 1/2 lžičky
- olivový olej 3 lžíce
- koriandr (lístky čerstvého )
„U nás v Beskydech mělo pastevectví ovcí odjakživa silnou tradici a jehněčí maso bylo pro naše předky tradiční součástí stravy. V posledních letech se opět zlepšuje jeho dostupnost. A protože se jedná o ‚mladé‘ maso, které, podobně jako telecí nebo králičí, vřele doporučují i odborníci na zdravou výživu, je mezi lidmi čím dál oblíbenější. Není divu, když se správně připraví, je jemné a křehké, navíc obsahuje vysoce kvalitní bílkoviny, vitamíny a minerály – například selen a železo,“ upozorňuje Tomáš Kunovský, šéfkuchař Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích, kde jsou pokrmy z jehněčího masa ve stálé nabídce.
„Místo klasických brambor vyzkoušejte jako nevšední přílohu batata harra. Tato pikantní libanonská úprava brambor ochucených česnekem a chilli k jehněčímu skvěle ladí a potěší milovníky pikantnější kuchyně,“ doporučuje Tomáš Kunovský.
Postup přípravy
- Jehněčí kýtu prošpikujte celou skořicí a tymiánem a vmasírujte směs ostatních koření (uzená paprika, fenykl, hřebíček, kajenský pepř, sůl), které předtím rozdrťte v hmoždíři.
- Cibuli oloupejte a nahrubo nasekejte. Totéž udělejte s očištěnou zeleninou. Olej spolu s máslem zahřejte a orestujte na něm cibuli, přidejte nasekanou zeleninu, celerovou nať a med.
- Jakmile cibule zesklovatí a zelenina je lehce orestovaná, přidejte maso a ještě zprudka asi 5 minut restujte.
- Maso i se zeleninou přesuňte do pekáče a pečte ve vyhřáté troubě asi 45 minut na 180 °C.
- Před podáváním vyjměte z masa skořici a tymián a nakrájejte ho na plátky. Maso by mělo být na řezu růžové.
- Na přílohu na másle orestujte česnek a chilli. Zakápněte citronovou šťávou a přidejte syrové neloupané brambory nakrájené na silnější půlkolečka. Nechte v troubě upéct doměkka. Na závěr přidejte lístky koriandru a promíchejte.
PRIMA TIP OD ŠÉFKUCHAŘE: „Při podávání naservírujte na talíř nejprve brambory batata harra, přiložte pečenou zeleninu a poté plátky jehněčí kýty. Na závěr přelijte výpekem,“ radí Tomáš Kunovský. „Pokud nemáte rádi specifickou chuť koriandrových lístků, můžete je nahradit univerzálnější naťovou petrželí.“