zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Jehněčí kýta na bylinkách s pikantními bramborami batata harra
Autor: Resort Valachy Jehněčí kýta na bylinkách s pikantními bramborami batata harra

Jehněčí kýta na bylinkách s pikantními bramborami batata harra

Hodnoceno: 3x
V posledních letech zažívá jehněčí maso velký comeback do českých a moravských kuchyní. Na našich stolech ho rádi vidí i odborníci na zdravou výživu. Existuje spoustu receptů, jak si jehněčí maso připravit. Zkuste třeba zajímavý recept od valašského šéfkuchaře Tomáše Kunovského.
do 1,5 hodiny
4 porce

„U nás v Beskydech mělo pastevectví ovcí odjakživa silnou tradici a jehněčí maso bylo pro naše předky tradiční součástí stravy. V posledních letech se opět zlepšuje jeho dostupnost. A protože se jedná o ‚mladé maso, které, podobně jako telecí nebo králičí, vřele doporučují i odborníci na zdravou výživu, je mezi lidmi čím dál oblíbenější. Není divu, když se správně připraví, je jemné a křehké, navíc obsahuje vysoce kvalitní bílkoviny, vitamíny a minerály – například selen a železo,“ upozorňuje Tomáš Kunovský, šéfkuchař Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích, kde jsou pokrmy z jehněčího masa ve stálé nabídce. 

„Místo klasických brambor vyzkoušejte jako nevšední přílohu batata harra. Tato pikantní libanonská úprava brambor ochucených česnekem a chilli k jehněčímu skvěle ladí a potěší milovníky pikantnější kuchyně,“ doporučuje Tomáš Kunovský.

reklama

Suroviny (4 porce)

Maso:

Brambory:

Postup

  1. Jehněčí kýtu prošpikujte celou skořicí a tymiánem a vmasírujte směs ostatních koření (uzená paprika, fenykl, hřebíček, kajenský pepř, sůl), které předtím rozdrťte v hmoždíři. 
  2. Cibuli oloupejte a nahrubo nasekejte. Totéž udělejte s očištěnou zeleninou. Olej spolu s máslem zahřejte a orestujte na něm cibuli, přidejte nasekanou zeleninu, celerovou nať a med. 
  3. Jakmile cibule zesklovatí a zelenina je lehce orestovaná, přidejte maso a ještě zprudka asi 5 minut restujte. 
  4. Maso i se zeleninou přesuňte do pekáče a pečte ve vyhřáté troubě asi 45 minut na 180 °C. 
  5. Před podáváním vyjměte z masa skořici a tymián a nakrájejte ho na plátky. Maso by mělo být na řezu růžové. 
  6. Na přílohu na másle orestujte česnek a chilli. Zakápněte citronovou šťávou a přidejte syrové neloupané brambory nakrájené na silnější půlkolečka. Nechte v troubě upéct doměkka. Na závěr přidejte lístky koriandru a promíchejte.

PRIMA TIP OD ŠÉFKUCHAŘE: „Při podávání naservírujte na talíř nejprve brambory batata harra, přiložte pečenou zeleninu a poté plátky jehněčí kýty. Na závěr přelijte výpekem,“ radí Tomáš Kunovský. „Pokud nemáte rádi specifickou chuť koriandrových lístků, můžete je nahradit univerzálnější naťovou petrželí.“

Jehněčí kýta na bylinkách s pikantními bramborami batata harra
Autor: Resort Valachy Jehněčí kýta na bylinkách s pikantními bramborami batata harra

reklama

Související témata: jehněčí , brambory , Hlavní jídla