Těsto
- hladká mouka 100 g
- kukuřičná mouka (hladká, Druid) 50 g
- cizrnová mouka (hladká, Druid) 50 g
- máslo 100 g
- žloutek 1 ks
- voda 2 lžíce (nebo dle potřeby)
- sůl 1 špetka
Náplň
- listový špenát (čerstvý nebo mražený) 400 g
- vejce 4 ks
- smetana ke šlehání 1 kelímek
- krémový smetanový sýr 100 g
- polotvrdý sýr (nastrouhaný) 150 g
- jarní cibulka 2 ks
- bylinková sůl (mořská, Druid)
- olivový olej
- pepř (čerstvě namletý)
- muškátový květ 1 špetka
Postup přípravy
- Nejprve připravte těsto. V sekáčku nebo ručně vytvořte drobenku z mouky a změklého másla. Ochuťte solí a zapracujte žloutek s pár lžícemi vody. Těsto vytvarujte do válečku a dejte odležet do lednice.
- Vychlazené těsto vyválejte nebo namačkejte do kulaté formy s průměrem 26 cm a lehce vytlačte i do boků, aby přidrželo náplň. Propíchněte párkrát vidličkou a dejte předpéct do trouby na 200 °C na 15 minut.
- Na olivovém oleji orestujte nadrobno nakrájenou cibuli a nechte spařit špenát, nebo povolit mražený špenát, až se odpaří voda. Ochuťte pepřem a bylinkovou solí.
- Ve větší míse metličkou důkladně promíchejte vejce, smetanový sýr a smetanu. Přidejte špetku muškátového květu, nastrouhaný sýr a vychladlý špenát. Náplň vlijte na předpečený korpus a koláč pečte na 180 °C 30 minut. Krájejte až po zchladnutí.
PRIMA TIP: Pro extra sýrovou chuť můžete koláč ke konci ještě posypat trochou tvrdého sýra parmazánového typu.
Velikonoční špenátový koláč z křehkého těsta Zdroj: Labeta
Vyzkoušejte také slané palačinky se špenátem a brynzou podle návodného videoreceptu