Suroviny
- cibule (velká) 1 ks
- olivový olej 4 lžíce
- baby špenát (čerstvý, nebo rozmražený a zbavený vody) 100 g
- smetanový sýr 200 g
- majonéza 1 lžíce
- hladkolistá petržel (nadrobno nasekaná) 2 lžíce
- parmazán 80 g
- česnek 4 stroužky
- kuřecí prsa 6 ks (po cca 170 g)
- mletá sladká paprika 1 lžička
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- bramborová kaše ( nebo vařené brambory či salát k podávání)
Postup přípravy
- Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. V pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje, vsypte cibuli a opékejte ji na mírném až středním stupni 2 až 3 minuty, až začne lehounce zlátnout. Přidejte špenát a nechte lístky zavadnout, postačí 1 minuta. Přesuňte směs do větší misky a nechte mírně zchladnout.
- Ke špenátu přidejte smetanový sýr, majonézu a petrželovou nať. Parmazán nastrouhejte najemno, česnek oloupejte a prolisujte také ke špenátu. Osolte, opepřete a promíchejte.
- Kuřecí prsa omyjte, osušte a očistěte. V nejtlustší části maso nařízněte, abyste vytvořili „kapsu“. Naplňte ji připravenou směsí a maso spíchněte párátkem. Prsa osolte, opepřete a z obou stran posypte mletou paprikou.
- Troubu předehřejte na 180 °C a zapékací formu (cca 30 cm × 20 cm) vyložte pečicím papírem.
- Pánev, ve které jste připravovali špenát, očistěte a rozehřejte v ní zbylé 2 lžíce oleje na vysokém stupni. Do rozpáleného oleje vložte kuřecí prsa a zprudka je opékejte 1 až 2 minuty z každé strany dozlatova. Odložte je do připravené zapékací formy.
- Prsa pečte 20 až 25 minut v předehřáté troubě. Propečenost můžete zkusit nožem, zakrojte jím do nejsilnější části, pokud je maso světlé nebo bílé, je upečené.
PRIMA TIP: Pokud vám náplň zbyde, můžete jí před pečením potřít povrch kuřecích prsou nebo ji použít jako špenátovo-sýrovou pomazánku – s čerstvě rozpečeným chlebem nebo houskou je to rychlá snídaně nebo svačina. Do náplně můžete společně s česnekem a smetanovým sýrem přidat i 2 lžíce najemno nakrájených sušených rajčat.
Máte chuť spíše na exotiku? Vyzkoušejte indické butter chicken podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE