Spanakoriso – řecká rýže se špenátem

Moje hodnocení
12x

Zdravé, chutné a vydatné jídlo, jehož příprava nezabere déle než 40 minut, to je spanakorizo. V Řecku je velmi oblíbené a servíruje se jako hlavní chod, ale i jako příloha. Jí se samotné nebo s chlebem. Nejlepší na jeho přípravu je čerstvý špenát.

4 porce
60 minut
řecká

Suroviny

  • listový špenát (čerstvý špenát, opraný a nasekaný) 500 g
  • extra virgin olivový olej (olivový olej) 1/4 šálku
  • cibule, nakrájená 1 šálek
  • česnek, nahrubo nasekaný 1/3 šálku
  • čerstvý nasekaný kopr nebo máta, případně kombinace obojího 1/4 šálku
  • sušené oregano, nejlépe řecké 1 lžíce
  • rýže (bílá střednězrnná rýže) 300 g
  • voda nebo vývar 1 litr
  • sůl 1,5 lžičky
  • pepř (čerstvě namletý pepř) 1 lžička

Postup přípravy

  1. Na 2 lžících olivového oleje zpěňte cibuli a česnek na mírném ohni. Přidejte sůl, pepř, oregano a kopr nebo mátu. Dobře promíchejte.
  2. Přidejte rýži a krátce ji orestujte. Míchejte, aby se nepřipálila.
  3. Vmíchejte špenát a vodu nebo vývar, snižte plamen. Vařte 25–30 minut podle typu rýže.
  4. Před podáváním nechte odstát 15 minut. Na talíři zakápněte zbylým olivovým olejem.

PRIMA TIP: Pro výraznější chuť můžete servírovat se skrojkem citronu, případně navrch nadrobit ovčí sýr feta.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty