Suroviny
- listový špenát (čerstvý špenát, opraný a nasekaný) 500 g
- olivový olej 1/4 šálku
- cibule (nakrájená) 1 šálek
- česnek (nahrubo nasekaný) 1/3 šálku
- kopr (čerstvý nasekaný kopr nebo máta, případně kombinace obojího) 1/4 šálku
- oregano (sušené, nejlépe řecké) 1 lžíce
- rýže (bílá střednězrnná ) 300 g
- voda (nebo vývar) 1 litr
- sůl 1,5 lžičky
- čerstvě namletý pepř 1 lžička
Postup přípravy
- Na 2 lžících olivového oleje zpěňte cibuli a česnek na mírném ohni. Přidejte sůl, pepř, oregano a kopr nebo mátu. Dobře promíchejte.
- Přidejte rýži a krátce ji orestujte. Míchejte, aby se nepřipálila.
- Vmíchejte špenát a vodu nebo vývar, snižte plamen. Vařte 25–30 minut podle typu rýže.
- Před podáváním nechte odstát 15 minut. Na talíři zakápněte zbylým olivovým olejem.
PRIMA TIP: Pro výraznější chuť můžete servírovat se skrojkem citronu, případně navrch nadrobit ovčí sýr feta.
Spanakoriso – řecká rýže se špenátem 2 Zdroj: iStock