Najděte si recept
Na co máte chuť?

Spanakoriso – řecká rýže se špenátem
Zdravé, chutné a vydatné jídlo, jehož příprava nezabere déle než 40 minut, to je spanakorizo. V Řecku je velmi oblíbené a servíruje se jako hlavní chod, ale i jako příloha. Jí se samotné nebo s chlebem. Nejlepší na jeho přípravu je čerstvý špenát.
do 1 hodiny
4 porce
Suroviny (4 porce)
- čerstvý špenát, opraný a nasekaný 500 g
- olivový olej 1/4 šálku
- cibule, nakrájená 1 šálek
- česnek, nahrubo nasekaný 1/3 šálku
- čerstvý nasekaný kopr nebo máta, případně kombinace obojího 1/4 šálku
- sušené oregano, nejlépe řecké 1 lžíce
- bílá střednězrnná rýže 300 g
- voda nebo vývar 1 litr
- sůl 1,5 lžičky
- čerstvě namletý pepř 1 lžička
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Na 2 lžících olivového oleje zpěňte cibuli a česnek na mírném ohni. Přidejte sůl, pepř, oregano a kopr nebo mátu. Dobře promíchejte.
- Přidejte rýži a krátce ji orestujte. Míchejte, aby se nepřipálila.
- Vmíchejte špenát a vodu nebo vývar, snižte plamen. Vařte 25–30 minut podle typu rýže.
- Před podáváním nechte odstát 15 minut. Na talíři zakápněte zbylým olivovým olejem.
PRIMA TIP: Pro výraznější chuť můžete servírovat se skrojkem citronu, případně navrch nadrobit ovčí sýr feta.