Sváteční kuřecí roláda se sušenou šunkou, parmazánem a špenátem
Zdroj: Jíme zdravě Velikonoční speciál
Sváteční kuřecí roláda se sušenou šunkou, parmazánem a špenátem
Zdroj:
Jíme zdravě Velikonoční speciál
Patří na váš sváteční stůl pečené kuře? Zkuste to tentokrát trochu jinak a upečte výtečnou kuřecí roládu s delikátní náplní. Jako příloha se nejlépe hodí hedvábná bramborová kaše, ale můžete ji oživit přidáním další kořenové zeleniny, mrkev dodá nevšední barvu a mírnou sladkost, celer či petžel jsou zase příjemně kořeněné.
Postup přípravy
-
Troubu předehřejte na 185–190 °C a připravte zapékací nádobu (30 cm × 40 cm). Cibuli a česnek nakrájejte najemno. Poté nachystejte větší pánev a na středním plameni rozpalte olivový olej. Jakmile bude rozpálený, nasypte do pánve cibuli a česnek a restujte 2–3 minuty. Následně přidejte baby špenát, osolte, opepřete, podlijte vodou a 1 minutu poduste. Poté plamen vypněte a směs ponechte v pánvi.
-
Nyní začněte připravovat roládu. Nachystejte 2 pláty alobalu (každý o rozměrech 60–70 cm × 29 cm) a položte je na pracovní plochu kratšími stranami směrem k vám tak, aby se 10 cm vzájemně překrývaly – vznikne tedy 1 plát o rozměrech 60–70 cm × 48 cm s kratší stranou směrem k vám. Do jeho střední části vodorovně rozprostřete kuřecí prsa do souvislé vrstvy (15–20 cm od spodního i horního okraje alobalu ponechte volných) a maso osolte a opepřete.
-
Na půlku masa rozprostřete špenát z pánvičky, na něj vodorovně naskládejte sušenou šunku a vše posypte parmazánem. Poté celý plát masa srolujte zleva doprava, vzniklou roládu zatočte do alobalu a jeho volné okraje pevně utáhněte a zahněte. Roládu dejte do zapékací nádoby, podlijte vývarem a pečte 60–65 minut při 185–190 °C. Po uplynutí uvedeného času roládu vyjměte z alobalu, teplotu v troubě zvyšte na 220–225 °C a pečte ještě 15–20 minut. Jakmile bude mít roláda lehce zlatavou barvu, vyjměte ji z trouby a podávejte.
Sváteční kuřecí roláda se sušenou šunkou, parmazánem a špenátem
Zdroj: Jíme zdravě Velikonoční speciál
Sváteční kuřecí roláda se sušenou šunkou, parmazánem a špenátem
Zdroj:
Jíme zdravě Velikonoční speciál