Bára Hlubučková, Bára Lundgren a Petr Novák

Sváteční kuřecí roláda se sušenou šunkou, parmazánem a špenátem

Moje hodnocení
3x

Patří na váš sváteční stůl pečené kuře? Zkuste to tentokrát trochu jinak a upečte výtečnou kuřecí roládu s delikátní náplní. Jako příloha se nejlépe hodí hedvábná bramborová kaše, ale můžete ji oživit přidáním další kořenové zeleniny, mrkev dodá nevšední barvu a mírnou sladkost, celer či petžel jsou zase příjemně kořeněné.

4 porce
60 minut

Suroviny

  • bílá cibule 70 g
  • česnek 2 stroužky
  • olivový olej 1 lžíce
  • čerstvý baby špenát 200 g
  • voda 50 ml
  • kuřecí prsa (naklepaná paličkou na tloušťku 0,5 cm) 700 g
  • sušená šunka 50 g
  • parmazán, nastrouhaný najemno 30 g
  • kuřecí vývar 300 ml
  • sůl (sůl a čerstvě namletý pepř)

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 185–190 °C a připravte zapékací nádobu (30 cm × 40 cm). Cibuli a česnek nakrájejte najemno. Poté nachystejte větší pánev a na středním plameni rozpalte olivový olej. Jakmile bude rozpálený, nasypte do pánve cibuli a česnek a restujte 2–3 minuty. Následně přidejte baby špenát, osolte, opepřete, podlijte vodou a 1 minutu poduste. Poté plamen vypněte a směs ponechte v pánvi.
  2. Nyní začněte připravovat roládu. Nachystejte 2 pláty alobalu (každý o rozměrech 60–70 cm × 29 cm) a položte je na pracovní plochu kratšími stranami směrem k vám tak, aby se 10 cm vzájemně překrývaly – vznikne tedy 1 plát o rozměrech 60–70 cm × 48 cm s kratší stranou směrem k vám. Do jeho střední části vodorovně rozprostřete kuřecí prsa do souvislé vrstvy (15–20 cm od spodního i horního okraje alobalu ponechte volných) a maso osolte a opepřete.
  3. Na půlku masa rozprostřete špenát z pánvičky, na něj vodorovně naskládejte sušenou šunku a vše posypte parmazánem. Poté celý plát masa srolujte zleva doprava, vzniklou roládu zatočte do alobalu a jeho volné okraje pevně utáhněte a zahněte. Roládu dejte do zapékací nádoby, podlijte vývarem a pečte 60–65 minut při 185–190 °C. Po uplynutí uvedeného času roládu vyjměte z alobalu, teplotu v troubě zvyšte na 220–225 °C a pečte ještě 15–20 minut. Jakmile bude mít roláda lehce zlatavou barvu, vyjměte ji  z trouby a podávejte.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Bára Hlubučková, Bára Lundgren a Petr Novák

Jíme zdravě Bára Hlubučková, Bára Lundgren a Petr Novák

Pečení přináší radost. V nové kuchařce vás čeká přes 90 fantastických receptů a nekonečně mnoho další inspirace, jak péct zdravěji. Novinka z edice Jíme zdravě je určena všem. Ať už hledáte odlehčenou verzi koláče z  dětství, nemůžete lepek, vyhýbáte se cukru nebo jste v pečení úplný začátečník, zaručujeme, že se od nové kuchařky neodtrhnete. I pokud pečete jen jednou za měsíc, najde si čestné místo u vás v kuchyni. Narozdíl od kupovaných sladkostí můžete u domácích poctivých moučníků ovlivnit složení, kvalitu surovin a množství tuků a cukrů. Nebojte se, chutnat budou stále božsky. Chce to jen vyměnit pár surovin, ubrat množství nebo nenápadně propašovat do těsta ovoce či zeleninu. Všechny triky a vychytávky najdete v této knize.

Všechny knihy z edice Jíme zdravě najdete na jimezdrave.cz.


Přečtěte si také

Recepty