Suroviny
- bílá cibule 70 g
- česnek 2 stroužky
- olivový olej 1 lžíce
- baby špenát (čerstvý ) 200 g
- voda 50 ml
- kuřecí prsa (naklepaná paličkou na tloušťku 0,5 cm) 700 g
- sušená šunka 50 g
- parmazán (nastrouhaný najemno) 30 g
- kuřecí vývar 300 ml
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 185–190 °C a připravte zapékací nádobu (30 cm × 40 cm). Cibuli a česnek nakrájejte najemno. Poté nachystejte větší pánev a na středním plameni rozpalte olivový olej. Jakmile bude rozpálený, nasypte do pánve cibuli a česnek a restujte 2–3 minuty. Následně přidejte baby špenát, osolte, opepřete, podlijte vodou a 1 minutu poduste. Poté plamen vypněte a směs ponechte v pánvi.
- Nyní začněte připravovat roládu. Nachystejte 2 pláty alobalu (každý o rozměrech 60–70 cm × 29 cm) a položte je na pracovní plochu kratšími stranami směrem k vám tak, aby se 10 cm vzájemně překrývaly – vznikne tedy 1 plát o rozměrech 60–70 cm × 48 cm s kratší stranou směrem k vám. Do jeho střední části vodorovně rozprostřete kuřecí prsa do souvislé vrstvy (15–20 cm od spodního i horního okraje alobalu ponechte volných) a maso osolte a opepřete.
- Na půlku masa rozprostřete špenát z pánvičky, na něj vodorovně naskládejte sušenou šunku a vše posypte parmazánem. Poté celý plát masa srolujte zleva doprava, vzniklou roládu zatočte do alobalu a jeho volné okraje pevně utáhněte a zahněte. Roládu dejte do zapékací nádoby, podlijte vývarem a pečte 60–65 minut při 185–190 °C. Po uplynutí uvedeného času roládu vyjměte z alobalu, teplotu v troubě zvyšte na 220–225 °C a pečte ještě 15–20 minut. Jakmile bude mít roláda lehce zlatavou barvu, vyjměte ji z trouby a podávejte.
Sváteční kuřecí roláda se sušenou šunkou, parmazánem a špenátem Zdroj: Jíme zdravě Velikonoční speciál
Sváteční kuřecí roláda se sušenou šunkou, parmazánem a špenátem Zdroj: Jíme zdravě Velikonoční speciál