Suroviny
- pórek (menší) 1 ks
- cibule 1 ks
- česnek 2–3 stroužky
- řapíkatý celer 3 řapíky
- brambory (větší) 2 ks
- řepkový olej 1 lžíce
- máslo (nebo ghí) 1 lžíce
- zeleninový vývar 1,2 litru
- listový špenát (mražený) 250 g
- smetana 100 ml
- muškátový oříšek 1 špetka
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- vejce (ztracená nebo vařená k podávání) 4 ks
- strouhaný parmazán (k podávání)
Postup přípravy
- Pórek pečlivě promyjte, zbavte případného písku a nakrájejte na tenká kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno, česnek oloupejte a nakrájejte na plátky. Řapíkatý celer nakrájejte na kostičky. Brambory oloupejte a rozkrájejte na kousky.
- Ve větším hrnci rozehřejte olej a máslo nebo ghí, přidejte pórek a cibuli. Míchejte a restujte na mírném stupni, až cibule změkne, zhruba 3 minuty. Přidejte česnek, promíchejte a restujte 3 minuty dozlatova. Vsypte řapíkatý celer, opékejte 3 minuty a přidejte brambory. Zalijte vývarem, snižte teplotu tak, aby polévka jemně bublala, přikryjte pokličkou a vařte zhruba 15–20 minut, až brambory změknou.
- Do polévky vsypte špenát a nechte ho 2–4 minuty prohřát. Polévku rozmixujte na hladký krém.
- Do misky odeberte dvě naběračky polévky a promíchejte ji se smetanou. Pozvolna ji vlévejte zpět a prošlehejte metličkou. Smetana se tak v polévce nesrazí. Dochuťte muškátovým oříškem, pepřem a případně solí.
- Polévku podávejte se ztraceným nebo natvrdo uvařeným vejcem a strouhaným parmazánem.